Miljöfarorna ökar när fler kryssare besöker Gotland
Antalet kryssningsfartyg till Gotland är fler jämfört med förra året. Bra för turistnäringen men med fartygen följer miljöfaror. Vi kan inte ställa några krav. Vi måste anpassa oss till de internationella perspektiven, säger Gösta Hammarberg på tekniska förvaltningens hamnavdelning.
Det är omöjligt i praktiken. Det fungerar med småbåtar men inte kryssningsfartygen. Det finns inte så mycket ström på Gotland att förse tre kryssningsbåtar, säger Gösta Hammarström.
<span class=MR>Tar tid</span>
Han tycker annars att det fungerar bra med oljeutsläppen nu.
Det är inte alls mycket.
Att ställa miljökrav eller införa hårdare regler kan man inte från Gotlands håll. Risken är att kryssningsfartygen försvinner. Miljölagstiftningen kan inte heller tillämpas.
Vi måste följa de internationella reglerna. Vi kan ha åsikter men inte påverka. Och det tar tid innan det blir någon genomslagskraft.
Gösta Hammarberg tycker ändå att rederierna beaktar miljön och jobbar med miljöfrågor.
Allt utvecklas och blir bättre, men allt tar sin tid. Det är som med bilar.
En del av kryssningsbolagens marknadsföring ligger i att framföra sitt miljöarbete. Passagerarna ställer nu för tiden krav om att det ska vara miljövänligt.
Några företag som kommit en bit med sitt miljöarbete är Silja line och Birka cruises. Silja line har på sin båt Silja opera, som passerar Gotland, en katalysator. Så har även deras fartyg Silja europa. Svavelutsläppet från huvudmaskinen är 0,5 procent och 0,2 procent från dess hjälpmaskin.
I och med att fartyget kör på 0,5 procent svavel får rederiet rabatt på hamnavgiften. Men för många kryssningsföretag lönar sig inte hamnrabatten. Att byta hela maskinsystemet kostar åtskilliga miljoner. Enligt Henrik Bachér, teknisk direktör och miljöansvarig på Silja line, har katalysatorn på Silja opera kostat mer än 15 miljoner.
Miljömässigt är katalysatorn ett stort steg för oss. Tyvärr är det väldiga ekonomiska investeringar att göra om man vill bli ännu mer miljövänlig.
Silja opera förbrukar 50 ton bränsle per dygn under gång. Priset för lågsvavlig olja var i onsdags 1800 kronor per kubik. Att köra med miljövänligt bränsle kostar ungefär en fjärdedel mer än det med högre svavelhalt. Därför väljer de flesta fartygen att inte köra med lågsvavlig olja.
Frätande. All svavel, sot och kväveoxider som kommer ut i luften fräter på kalksten och ringmuren. Från Gotlands håll kan man inte göra så mycket eftersom miljölagstiftningen inte kan tillämpas.
Ökande antal. Kryssningsfartygen som passerar Gotland ökar, vilket även miljöfarorna gör. Några rederier har dock satsat på en katalysator för att minska svavelutsläppen.Foto: ROBERT GAHNFELT
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!