Miljömålet i Fole unikt

Miljögiftskandalen vid grönsaksföretaget Ryftes kan vara ännu mer omfattande än vad som hittills varit känt. Företaget misstänks inte bara ha dumpat giftiga ämnen i grustag, utan också att ha använt ett bekämpningsmedel som inte är tillåtet i Sverige - samt förfalskat uppgifter i journaler över kemikalieanvändandet.I går väckte åklagaren åtal.

Foto:

Gotland2011-10-25 04:00

Utredningen av miljöskandalen i Fole har pågått i över två år, och när miljöåklagare Ingvar Wennersten i går lämnade in sin stämningsansökan till Gotlands tingsrätt gjorde han det tillsammans med en förundersökning på över 1 500 sidor.


Unikt att kunna styrka
Och förutom en omfattande utredning, handlar det också om ett unikt rättsfall på miljöområdet:

- Det är unikt att man kan styrka uppsåtliga miljöbrott, säger åklagaren, som anser sig kunna bevisa att de påstådda brotten skett med uppsåt, alltså inte bara av oaktsamhet.

- Även oaktsamhet är straffbart i sammanhanget, men jag åtalar i det här fallet bara för uppsåtliga brott.


Förbjudet ämne
Som framkommit tidigare, misstänks grönsaksföretaget Ryftes för att ha släppt ut stora mängder miljöfarliga ämnen i ett grustag i samband med rengörning av maskiner som använts vid besprutning av växter.

Dessutom har företaget, enligt åtalet, använt sig av ämnet afalon SC för ogräsbekämpning på en morotsåker inom Visbys yttre vattenskyddsområdet. Ämnet har varit förbjudet i Sverige sedan 1998 och är således inte godkänt av Kemikalieinspektionen.

I afalon ingår ämnet linuron, som kan ge fosterskador och nedsatt fortplantningsförmåga.

Men det är inte det enda brott som gjorts, menar nu åklagare Ingvar Wennersten:

- Efter hand har det kommit fram uppgifter som vi inte visste från början.

En fjärde person - utöver huvudmisstänkte dåvarande vd:n för Ryftes samt två anställda - åtalas för osant intygande. Åklagaren menar att mannen har fört in falska, påhittade uppgifter om väder- och vindförhållanden i de journaler som enligt lag måste föras vid kemikalieanvändning.


Dokumenterade brister
- Det var mycket i de journalerna som inte stämde när vi började kontrollera dem, säger Ingvar Wennersten till GT. Personen som ansvarat för journalerna har medgett att när underlag saknats har han hittat på uppgifter själv.

Brister i journalerna har dokumenterats från april 2009 till juli samma år, i samband med att företaget delgavs misstanke om brott.

- Sedan vet ju inte jag om journalerna därefter plötsligt blev korrekta, eller om det fortsatte som tidigare, säger Ingvar Wennersten.


Krav på tre miljoner
Dåvarande vd:n Yngve Andersson och två anställda åtalas nu för grova miljöbrott. Den fjärde mannen åtalas för osant intygande för falska uppgifter i journalerna. Alla brotten begicks 2008 och 2009.

Åklagaren kräver nu Ryftes på tre miljoner kronor i företagsbot, samt näringsförbud för dåvarande vd:n Yngve Andersson.

Tingsrättsförhandlingarna i Gotlands tingsrätt inleds först i januari 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!