Miljömedvetna barn prisades av kommunen

Det var förskolebarn från de fyra förskolorna Kabyssen, Månen, Lien och Bogen i Gråbo som fick kommunens miljöpris i år.
Priset delades ut på kommunfullmäktiges sammanträde i går.

Gotland2005-11-29 06:00
- Vi har lagt skräp i papperskorgen och vi har städat gräsmattan, säger Jakob Wilson som är 5 år och går på avdelningen Ekan på förskolan Bogen.
På avdelningen Ekan går också Maria Johansson som är fyra år och hon kan också berätta om miljöarbetet.
- Vi har svarta påsar när vi städar, berättar hon.

240 barn
Det är 240 barn från Gråbo i åldrarna 1- 5 som fick kommunens ekomiljöpris i år. Priset delades ut på kommunsfullmäktiges sammanträde i går.
- Det var jättekul, och vi hade inte väntat oss det. Det är speciellt roligt att de här små barnen som vi har i vår verksamhet fick priset, säger Jill Bjarneby som är miljöansvarig vid förskolan Bogen.
På dagis övar barnen sig bland annat på att källsortera sopor och de följer årstiderna genom att studera ett speciellt träd året runt.

Grön flagg för arbetet
Miljöarbetet och samarbetet mellan de olika förskolorna började för drygt två år sedan. För ett år sedan fick förskolorna sin gröna flagga som visar att miljömålen är uppfyllda. Det var sorteringen av sopor som först blev en del av den dagliga verksamheten på förskolorna och därefter studerades ekosystemet.
- Vi tittade på vilka saker som förmultnade i naturen och vi byggde slutna ekosystem i burkar, berättar Katarina Westerlund på förskolan Lien.
På förskolan Kabyssen har Ing-Marie Pettersson ansvarat för miljöarbetet sedan början av projektet och hon tycker att det gått framåt med miljöarbetet hela tiden.
- Vi uppmuntrar och inspirerar varandra, säger hon.
De fyra miljöansvariga pedagogerna vid förskolorna i Gråbo jobbar tillsammans och har varje termin miljöråd där de lägger upp hur de bäst ska arbeta med miljöundervisning för barnen. Och tanken är att miljömedvetenheten ska komma redan i de tidiga åren.
Förutom att öva på sopsortering har barnens arbete under hösten varit koncentrerat till skogen.
Dagisbarnen har strövat i naturen, följt ett träd under ett år, studerat växter och djur, och tillverkat något med hjälp av material från naturen.
- Det viktiga är att jobba på en nivå där våra små barn kan vara delaktiga, säger Sara Kristiansson Friberg som har miljöansvaret på förskolan Kabyssen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!