Miljöministern ser över beslutet om nipsippan
Cementas kalkbrytning eller nipsippan?Svaret är att det finns plats för båda.Det menar moderata riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin som ställt en fråga i ämnet till miljöminister Lena Sommestad. Jag hoppas att detta får en lösning när jag nu tagit upp det i riksdagen, det känns som att det finns en öppning menar de Pourbaix-Lundin som närmast kommer att lägga en interpellation i ärendet.Och miljöministern lovade att titta närmare på hela beslutet.
Något som omöjliggör brytning av kalk på det aktuella området och som medfört att Cementa anser att framtiden för företagets brytningsbehov på Gotland ter sig oviss.
Företagets kompromissförslag om att låta flytta delar av nipsippebeståndet fick inte godkänt. Detta menar dock Marietta de Pourbaix-Lundin, Västerhaninge, är något som är värt att ta upp igen.
Därför ställde hon under riksdagens frågetstund på torsdagen en fråga till miljöminister Lena Sommestad i ämnet.
Varför hade regeringen så bråttom att fatta beslutet. Cementa har presenterat ett förslag som skulle möjliggöra att man både bevarar nipsippan och kan fortsätta att bryta kalk.
Vill inte regeringen ha kvar kalk- och cementindustrin på Gotland, undrade de Pourbaix-Lundin.
<span class=MR>Unika områden</span>
Lena Sommestad menade att handlar det om väldigt unika områden kan sådana beslut behöva fattas som kan stå i strid med ett enskilt företags intressen.
Ett jätteklart besked till alla som jobbar med detta, det är minst 360 personer och kanske två tre gånger fler om man räknar underleverantörerna också, konstaterar de Pourbaix-Lundin.
Men Lena Sommestad stängde inte dörren definitivt.
Jag föreslår att vi återkommer till det här enskilda ärendet, menade hon, och diskuterar vilka inlagor som Cementa har gjort. Huruvida det här skulle leda till att hela Cementas verksamhet kommer att läggas ner eller ej, tror jag inte att vi kan diskutera färdigt här i dag. Vi får återkomma till det och titta närmare på hela det här beslutet.
Marietta de Pourbaix-Lundin var nöjd efter frågestunden.
Det känns som att det finns en öppning, det gör mig glad om jag lyckats med detta genom att ta upp frågan i riksdagen.
Hon har besökt Cementa flera gånger under sina Gotlandsbesök.
När jag fick veta det här blev jag förtvivlad. Det är jätteförödande om de inte på sikt kan säkra tillgången på kalk, de måste ha framförhållning, annars är det risk för att denna industri försvinner från Gotland och Sverige.
Cementa har presenterat lösningen, några hektar till naturreservat och flyttning av delar av nipsippebeståndet.
Närmast kommer nu Marietta de Pourbaix-Lundin att lägga en interpellation i ärendet för att få en längre debatt i frågan.
Jag skriver den under helgen och sen kan det ta ca 14 dagar innan den kommer upp till debatt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!