Miljönämnden slopar arbetsutskotten
Miljö- och hälsoskyddsnämnden planerar en ändring av arbetsrutinerna.En strategigrupp skapas av politiker från nämndens partier och skall fungera som bollplank för motsvarande grupp bland tjänstemännen.I stället minskas antalet arbetsutskott som vanligen föregår nämndens sammanträden.- Det blir en mer dynamisk debatt när ärendena kommer upp direkt i nämnden, konstaterar nämndordföranden Jan Grimlund.
- Allt fler pålagor som kostar allt mer läggs på oss. Vi måste prioritera hårdare om vi ska klara ekonomin och nämnden kan inte överlåta denna prioritering till tjänstemännen, menar Jan Grimlund.
- Vi vill arbeta effektivare och mer dynamiskt mellan politiker/tjänstemän.
I dag är det bara ca tio procent av alla ärenden som behandlas i nämnden, resten avgörs på tjänstemannanivå.
I nämnden får å andra sidan strategiska frågor stå tillbaka för "småfrågor".
Ett led för att ändra på detta är en förändrad mötesordning. Arbetsutskotten försvinner inte helt men antalet minskas.
- Arbetsutskotten finns kvar som förvaltningsorgan men jag eller förvaltningschefen (Jan von Wachenfeldt) kallar in sådana om så behövs.
En fördel som Jan Grimlund ser som bonus är att det hittills tenderat att bli en mera dynamisk debatt på nämndsammanträdena om ärendena inte först beretts i ett arbetsutskott.
- Nämnden ska inte vara så mycket transportkompani längre.
Ännu så länge är inte några konkreta beslut tagna om nyordningen.
- Nu arbetar vi först fram ett program hur vi ska jobba, det kan ta ett år, konstaterar Jan Grimlund.
Oförskämt. Dåligt. Hastverk. Skrivbordsprodukt.
Jan Grimlund skräder inte orden när det gäller rapporten "EU:s nya jordbrukspolitik - administrativa konsekvenser för kommunal och statlig tillsyn" och vad den innebär för den kommunala lantbrukstillsynen på Gotland.
- Vi protesterar i en skrivelse till jordbruksdepartementet. Vi åläggs uppgifter som vi står utan möjlighet att finansiera.
Jan Grimlund konstaterar att det på Gotland i dag finns ca 2 800 registrerade lantbruksverksamheter.
- Vi drabbas hårt som är lantbrukstätt. I Markaryds kommun har dom åtta bönder...
Nämnden protesterar inte mot intentionerna i förslaget till nya riktlinjer för jordbruksstödet, tvärtom menar man att det är bra att det kopplas till krav på miljöhänsyn och god djurhållning. Däremot är man kritisk till att det inte framgår hur det kommunala arbetet skall finaniseras, ett arbete som bland annat innebär att ta fram administrativa uppgifter åt länsstyrelsen.
Uppskattningsvis räknar man med att förvaltningens intäkter kommer att minska med minst 200 000 kr per år som en följd av att den tillkommande arbetsuppgiften måste ske på bekostnad av en minskad tilllsyn.
Jan Grimlund:
- Vi tänker inte ge oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!