Miljönämnden tillstyrker brytning av 19 miljoner ton kalksten i Lärbro

Miljönämnden tillstyrker Nordkalks ansökan om tillstånd till fortsatt och utvidgad bergtäkt på Stora Vikers 1:94, Lärbro.
Det nya täktområdet i Storugnsområdet omfattar 23 hektar och ansökan avser brytning av 19 miljoner ton.
När efterbehandlingen av täktområdet är klar kommer ett stort sjösystem att bildas i och med att grundvattnet öppet exponeras.

Gotland2002-03-14 04:00
Det tillstånd som Nordkalk AB söker omfattar fortsatt befintlig verksamhet på Stora Vikers 1:94 samt en utvidning norrut av täkten på fastigheten som tidigare hette Stora Källstäde 1:16.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har fått företagets ansökan på remiss från länsstyrelsen för yttrande.
Inför start av brytning i den nya delen kommer avbaningsmassor att läggas upp som insyns- och bullerskydd mot omgivningen under brytningstiden. När täkten avslutas kommer massorna att användas för sluttäckning.
Vad gäller lokaliseringen konstateras att någon alternativ plan inte har redovisats. Klinthagen anses vara den enda möjliga uttagsplatsen av kalksten för företaget på Gotland.
­Säkerhetsavståndet till närmsta bostad är 200 meter. Värdena som har varit för buller och annat gäller även för det nya tillståndet, framhåller nämndens ordförande Gösta Hult, (c).
Dammet från verksamheten har upplevts som störande och miljökontoret anser att långtgående åtgärder behövs för att minimera damningen.
Bolaget bör också se över möligheterna att minska dammbildningen vid sprängning, som sker i brottet dagtid, normal två till tre gånger i veckan.
<span class=MR>Ekonomiskt plus</span>
Miljönämnden tillhör de kommunala nämnder som går plus. För 2001 redovisas ett överskott på 233 000 kronor i driftbudgeten.
Enligt årsrapporten framgår att antalet diarieförda ärenden uppgick till 3 327 vilket var drygt tio procent över prognosen.
I ramunderlaget för driftbudgeten 2003 samt preliminär investeringsplan 2003-2007 hemställer man om en ramutökning om 980 000 kronor för att kunna upprätthålla nuvarande verksamhet samt de verksamhetsförändringar som prioriteras.
Främst sätter man en tjänst inom hälsoskyddssektionen för livsmedels/hälsoskyddstillsyn.
I dag finns på Gotland ca 730 livsmedelsverksamheter med krav på tillsyn. Dessutom tillkomer varje år ca 150 verksamheter med tillfälliga tillstånd.
Hälsoskyddstillsynen omfattar tillsyn över skolor, daghem, offentliga lokaler, hygienlokaler, solarier, bostäder, bassängbad, campingplatser, hotell, pensionat samt tillsyn enligt tobakslagstiftningen.
I dag finns för detta två ordinarie handläggartjänster och en sektionschef.

<span class=MR>Plan för VA-utbyggnaden</span>
Miljönämnden välkomnar i sitt yttrande det förslag till långsiktig plan för VA-utbyggnad på Gotland som nu föreligger.
Det är ett hundratal områden som kartlagts i samverkan mellan ledningskontoret, tekniska förvaltningen, miljö- och hälsoskyddskontoret och stadsarkitektkontoret.
Med utgångspunkt i ett tiotal olika kriterier har en prioritering skett av områdena för den närmaste tioårsperioden.
Listan toppas av redan igångsatta Själsö-Brissund. Därefter följer Hamra kyrkby, Kneippbyn-Ygne-Lunds-Skolan, Hangvar kyrkby, Lickershamn, Roma kyrkby samt Nisseviken.
För Visby är det främst A 7 och Terra Nova som har behov av en utbyggnad.
En gotländsk hundägare som inte följt miljökontorets muntliga och skriftliga påpekanden har därigenom visat stor oaktsamhet menar nämnden.
Därför åläggs nu hundägaren med stöd av djurskyddslagen vid vite om 3 000 kronor att senast en vecka efter beslutet rasta sina hundar utomhus minst två gånger per dag.
Han förbjuds vidare, också vid vite om 3 000 kronor, att hålla hundar i ladugården intill dess att utrymmet har godkänts.
Efter en anmälan mot hundhållningen genomfördes en inspektion vid vilken det konstaterades att två hundar hölls i en ladugård under bristfälliga former. Bland annat saknades skydd mot fukt och kyla från betonggolvet.
Någon förändring hade inte skett vid senare gjorda inspektioner varför nämnden nu tar till vitesföreläggandena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om