I regeringens beslut om ett nationellt våldsförebyggande program ingår statsbidrag för förebyggande arbete. Det är Jämställdhetsmyndigheten som fått ansvar att för första gången dela ut dessa till projekt och verksamheter i landet som arbetar med dessa frågor. De har fått 40 miljoner kronor hittills att fördela ut, och om två år kommer ytterligare 40 miljoner delas ut.
– Tanken är att de här statsbidragen ska bidra till det våldsförebyggande arbetet när det gäller mäns våld mot kvinnor. Det finns många idéer runt om i samhället med mycket potential för att bekämpa problemet. Tanken är att pengarna bland annat ska gå till civilsamhällets organisationer och eldsjälar för att lösa de utmaningar som finns, säger Simon Falk, pressansvarig på Jämställdhetsmyndigheten.
Nu har det blivit klart att bidraget kommer gå till totalt 28 projekt och verksamheter runt om i landet, där Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation (RF-Sisu) på Gotland är en av dessa, med projektet Södra Gotland. De står som projektägare och kommer tillsammans med 20 andra aktörer ansvara över det och de 6,6 miljoner kronorna som tilldelats.
Enligt Bo Ronsten, distriktsidrottschef på RF-Sisu, är de just nu i fasen att hitta en metod och struktur för sitt våldsförebyggande arbete.
– Vi är medvetna om att det här problemet finns i alla strukturer och samhällsklasser, därför behöver vi synliggöra det. Vi är enskilda organisationer som arbetar och agerar mot det här tillsammans, säger han.
RF-Sisu som egentligen arbetar med frågor som att utveckla och stödja idrotten på Gotland, kommer nu även arbeta med insatser för att upptäcka och agera i situationer med våld i nära relation.
– Vi blev först inbjudna av regionen att vara en del av projektet och sedan även projektägare för det. Det tycker jag är modigt av styrelsen att våga söka det här bidraget och även ta ansvar som ägare av projektet. Det här är en viktig fråga för det gotländska samhället och ett steg i rätt riktning mot ett av de åtta mål som finns i den regionala utvecklingsstrategin för 2040. Nu visar vi att vi är beredda att ta ansvar, säger Bo Ronsten.
Bland de övriga aktörerna finns bland annat förskolor, grundskolor, polisen, länsstyrelsen, Gotlandshem, Region Gotland och fler offentliga organisationer och idrottsföreningar.
– Vi kommer även arbeta i nära samarbete med Nationellt centrum för kvinnofrid och ta erfarenhet och kunskap från dem. Det här projektet handlar också om att lära oss och vara föregångare för andra ställen i Sverige, säger han.
Det är flera miljoner kronor som ska användas till ett samhällsviktigt arbete, och fler personer ska anställas. Men än är det för tidigt att säga exakt hur dessa pengar kommer fördelas, menar Bo Ronsten.
– Vi är ännu inne i processen att bilda en organisation för projektet och på måndag kommer vi ha vårt första styrgruppsmöte. Men det finns resurser för alla delaktiga aktörer, säger han och tillägger:
– Om vi kan hitta en modell och struktur där någon kan räddas i från ett sammanhang där man kanske både blir psykiskt och fysiskt misshandlad, känns sex miljoner inte som så mycket pengar. Vi behöver göra insatser med dessa pengar, så att det inte sker.