Den svaga kronan gör svenskarna fattigare. Tipsen om hur man ska klara sig duggar tätt, allt ifrån att inte resa utomlands till att använda farmors recept på husmanskost med lokala råvaror.
När det gäller EU-stödet till jordbrukarna spelar den svaga växelkursen dock ingen roll. EU-stödet sätts i euro, och när kronan försvagas innebär det flera miljoner extra till ön jordbruk.
Den svenska kronan har tappat i värde under en längre tid. Det märktes redan vid förra årets utbetalning av EU-stöd till öns jordbrukare, som ökade med 20 miljoner till 340 miljoner kronor.
– Den främsta anledningen till den ökningen var den försämrade växelkursen, säger Ingrid Jacobsson som är samordnare vid länsstyrelsen för jordbruksstöden.
Växelkursen för EU-stöden fastställs alltid sista bankdagen i september. När det gjordes i år stod en euro i 11,5325 kronor. Det innebär att kronan försvagats med ytterligare 5,8 procent sedan i fjol.
För de gotländska jordbrukarna innebär den försämrade växelkursen att ytterligare några miljoner kronor kommer att betalas ut. Riktigt hur mycket extra det blir i plånboken är dock svårt att fastställa.
– Totalt kommer 322 miljoner kronor att betalas ut till öns jordbruksföretag i år. Allt är dock inte direktstöd som sätts i euro, säger Ingrid Jacobsson.
För EU-stöden gäller en ny programperiod. Av de direktstöd som är kopplade till euro finns sedan tidigare gårdsstödet, stödet till unga lantbrukare, nötkreaturstödet och de ettåriga miljöersättningarna. Nya stöd som tillkommit är ersättning för ekologisk produktion, ersättning för precisionsjordbruk, samt för kolinlagring och minskat kväveläckage.
De första utbetalningarna av stöd görs den 17 november. Gårdsstöden kommer att betalas ut i december, men för vissa stöd dröjer utbetalningarna ända till april. Det gäller de nya stöd som tillkommit i den nya programperioden. Den sena utbetalningen beror på att det dröjt länge innan Jordbruksverket fått ta del av regelverket för de nya stöden.
– Det är jätteolyckligt att det blivit så, säger Ingrid Jacobsson.