Miljoner finns att dela ut – men få kan ta emot dem

200 miljoner finns i de regionförvaltade stiftelserna. 3,6 miljoner delades ut i fjol. Det kunde ha varit mer, men vi får inte göra som vi vill med pengarna.

Är du fattig, sjuk och från Sjonhem med omnejd? Då kan du kanske få bistånd från en av de regionförvaltade stiftelserna.

Är du fattig, sjuk och från Sjonhem med omnejd? Då kan du kanske få bistånd från en av de regionförvaltade stiftelserna.

Foto: Gotland.net

Gotland2021-05-21 16:00

"Fattiga sjuka i Sjonhems socken" är målgruppen för Elsa Berglunds stiftelse. Kammarkollegiet har gett Region Gotland tillstånd att expandera detta till angränsande Ala, Ganthem, Halla, Viklau och Vänge – ändå kunde bara 74 000 kronor delas ut, av de 162 000 som var stiftelsens disponibla medel för 2020.

Och det här är bara en av de 15 stiftelser som Region Gotland förvaltar – stiftelser med tillgångar på nästan 200 miljoner kronor totalt.

Men det är skillnad på att förvalta och att äga. Det här är inte våra gemensamma pengar. Varken politiker eller medborgare har rätt att ändra hur de ska användas och hur mycket som ska delas ut.

– Stiftelsernas ekonomi är helt åtskild från regionens. Varje stiftelse är en egen juridisk person och har sitt eget ändamål, som helt utgår från donatorernas vilja, förklarar Region Gotlands finans- och redovisningschef Mikael Wollbo.

Han delar upp stiftelserna i två kategorier: Några har "sociala ändamål" och andra delar ut bidrag eller stipendier till skolelever och studenter.

Endast vissa går att söka själv. Regionen har ibland svårt att få tillräckligt med sökande – men dessutom måste du möta de ibland över 100 år gamla kriterierna.

2020 års utdelade siffra, på 3,6 miljoner kronor totalt, kunde alltså ha varit högre.

"Behövande ensamma damer ur klassen pauvres honteux i Visby" är ett annat exempel på kriterier, som gäller för "Stiftelsen för systrarna Nanny och Dika Åkermans donation".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!