Efter förra årets besöksrekord är det många som undrar hur årets sommarsäsong kommer att bli på ön. Kommer Gotland locka lika många svenskar till ön för "hemester" eller väljer dessa utlandet nu när restriktionerna släppt?
Det återstår att se, men vad kryssningsföretaget CMP hävdar så kommer Gotland att få betydligt fler kryssningsbesök, minst 150 anlöp, sedan många rederier valt att i sommar inte köra till ryska S:t Petersburg.
För att göra turistsäsongen mer hållbar avsätter Region Gotland medel i kombination med åtgärder från länsstyrelsen, polisen och Gotlands förenade besöksnäring.
Regionen satsar själv åtta miljoner kronor: Tre miljoner i ökade medel för hantering av sopor och städning i offentliga miljöer, och lika mycket på underhåll av enskilda vägar med statsbidrag. Två miljoner läggs också för att turistbyrån i Visby ska få utökade öppettider och vara mer närvarande vid kryssningskajen.
– Gotland är ett starkt besöksmål, och efter fjolårets säsong fick vi erfara att så många besökare ger påfrestningar i samhället. Det är därför vi gått samman och diskuterat hur läget kan stärkas och hur vi kan bli ett hållbart resmål, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Pengarna tas ur årets befintliga budget. Insatser görs också för att förebygga störningar från musikbuller samt att regionen har mer riktad kommunikation mot besökare för att stötta dessa i att vara del i en hållbar sommar på ön.
Åtgärderna kommer att märkas för både besökare och gotlänningar på flera sätt, menar Eva Nypelius.
– En tydlig insats är att fler sommarlediga ungdomar anställs av teknikförvaltningen för att plocka skräp och hålla rent. Underhållet på enskilda vägar kommer också att öka, vi ser ju ett ökat slitage på dem sommartid.
Länsstyrelsen bidrar också. Förutom att parkeringssituationen ses över vid Blå lagunen och andra naturreservat ska det också göras kommunikationsinsatser för ett hållbart resande.
Även polisen och Gotlands Krögarförening är med på ett hörn. Dialog förs mellan polisen och olika aktörer i Visby om att utse Stora torget till ett så kallat paragraf 3-område, där ordningsvakter kan patrullera på stadig basis.
Slutligen drar Gotlands förenade besöksnäring sitt strå till stacken genom att tipsa besökare om en mer hållbar semester gällande vattenförbrukning och sophantering.