Tillväxtverket och EU:s fond ”Fonden för en rättvis omställning” ger Gotlands elnät AB 103 miljoner kronor som ska gå till att stärka elnätet på ön. Gotland är en av tre svenska regioner som omfattas av EU-fonden som fokuserar på regioner med höga koldioxidutsläpp. Kalle Blomberg är vd på Geab, som äger Gotlands elnät AB. Han menar att pengarna från Tillväxtverket och EU-fonden väntas leda till verkliga förändringar.
– 103 miljoner gör stor skillnad. Det gör bland annat att vi kan påbörja vissa delar av det planerade arbetet tidigare än om vi inte fått stödet, inom ramen för vårt investeringsprogram ”Kapacitet Gotland”, säger han.
Kapacitet Gotland är ett av det gotländska elbolagets program. Programmet har förnyelse av och ökad kapacitet för Gotlands elnät som målsättning.
– Programmet består av 40 delprojekt som kommer att pågå fram till år 2040. Totalt investerar vi närmre 2 miljarder kronor, där Gotlands centrala elnät omfattas av planen, säger Kalle Blomberg.
Pengarna från Tillväxtverket och ”Fonden för en rättvis omställning” kommer bland annat att användas för att göra elnätet för sträckan Hemse–Klinte–Ygne starkare. För att göra elnätet mer robust kommer man till exempel att genomföra en nybyggnation och spänningshöjning. Detta gör att överföringsförluster minskar och att man kommer kunna ansluta mer förnybar energi från sol och vind. Därmed ökar elnätets kapacitet.
Gotland har som mål att bli klimatneutralt år 2040. Dessutom ökar behovet av el ständigt. Därför är Elisabeth Backteman, Tillväxtverkets generaldirektör, entusiastisk över investeringar i Gotlands elnät.
– Det är positivt att Tillväxtverket kan bidra till att stärka viktig infrastruktur på Gotland. Kapacitetshöjningen av Gotlands elnät är nödvändig för att industrin och regionen ska kunna fullfölja sin klimatomställning, säger hon i ett pressmeddelande.
Kalle Blomgren menar att investeringarna i elnätet kommer bli synliga för gotlänningarna i takt med Geab:s projekt.
– Av de 40 projekt vårt investeringsprogram innehåller har vi redan påbörjat flera, och ännu fler kommer att sättas igång under året. Det kommer bland annat märkas genom att vi behöver bygga om och bygga ut elnät i form av nya luftledningar samt nya fördelningsstationer. De skillnader som investeringarna genererar kommer att bli synligt för gotlänningarna både under projektens gång och när arbetet är klart, säger Kalle Blomberg.