Miljoner till öns förlossningsvård

Regeringen har redan satsat tre miljoner på förlossningsvården på Gotland i år. Nu ska ytterligare en halv miljard fördelas. ”Otroligt välkommet”.

Miljoner. Öns förlossningsvård har redan fått tre miljoner, nu har regeringen beslutat att fördela ytterligare en halv miljard.

Miljoner. Öns förlossningsvård har redan fått tre miljoner, nu har regeringen beslutat att fördela ytterligare en halv miljard.

Foto: Erik Englund

Gotland2017-04-03 11:50

Det senaste året har bristerna i förlossningsvåden i Sverige debatterats flitigt. Barnmorskor har larmat om ohållbara arbetsförhållanden. Också på Gotland har det varit svårt att få tag på personal. Och förra sommaren nekades fastlänningar att föda på Visby lasarett på grund av platsbrist.

Tidigare i år sköt regeringen till 490 miljoner kronor för att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa i landet. För Gotlands del innebar det ett tillskott på närmare tre miljoner kronor. I förra veckan avslöjade regeringen att man skjuter till ytterligare en halv miljard kronor i vårbudgeten.

– Det här är ett otroligt välkommet tillskott, säger Anna Hörsne-Malmborg, enhetschef på BB i Visby.

– Vi har ett jätteproblem att rekrytera personal inom förlossningsvården i hela landet. Det är ett generationsskifte där ungdomarna inte vill arbeta som den äldre personalen gjort. Det handlar om helger och nätter, 365 dagar om året. Och det kanske är klokt, de ska ju hålla ett helt arbetsliv, men det är väldigt knivigt för mig som arbetsledare.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström skriver i ett pressmeddelande att fortsatta investeringar i förlossningsvården behövs ”för att alla blivande föräldrar ska kunna ges en trygg vård, och för att de som arbetar i vården ska få vettiga förutsättningar att ge den vård patienten behöver”. Det nya tillskottet kommer, liksom den tidigare satsningen, att fördelas efter befolkningsstorlek. Hur mycket det innebär för Gotlands del kan Karin Boman Röding, pressekreterare hos Gabriel Wikström, ännu inte svara på.

– Det är alltid bra med ett tillskott, säger Therese Annas Ljung, avdelningsordförande på vårdförbundet på Gotland.

– Vi hoppas att det här kommer medlemmarna till gagn och att det nu görs satsningar på kompetensutveckling. Alla är fantastiskt duktiga men vi har stora pensionsavgångar framför oss där erfaren personal lämnar. Det händer också mycket inom förlossningsvården och för att hänga med måste det fyllas på med utbildning.

Tidigare i år berättade Anna Hörsne-Malmborg att sammanlagt tre och en halv lediga tjänster täcktes upp av pensionärer. Två tjänster är nu tillsatta. Men att hitta personal till sommaren är en utmaning.

– Jag har talat med vikarier utifrån som varit här tidigare somrar. Flera av dem jobbar på större sjukhus och säger att de är trötta och måste ha semester. Stannar de kvar hemma får de också väldigt bra avtal om de skjuter på sin semester.

Förra sommaren tvingades Visby lasarett för första gången att neka kvinnor bosatta utanför Gotland att föda på BB i Visby. Stängda förlossningskliniker i Stockholm ledde till att trycket ökade här. Dessutom beräknades fler gotländska kvinnor än vanligt föda barn under sensommaren. Även i år kommer sommargotländskor att nekas förlossning i Visby.

– I juli i år är det stopp. Det är redan fullt på förlossningen då. I augusti har vi ett fåtal platser kvar, säger Anna Hörsne-Malmborg.

Hur ska man lösa problemet?

– Det är en tuff utmaning hela vården står inför. Men till exempel sliter det oerhört att jobba natt och där vill vi att vårdförbundet agerar så att nattpersonal kompenseras ordentligt. Jag tycker inte att man ska jobba mer än två nätter per vecka på en heltid.

– Sen måste vi höja statusen. Det är ett fantastiskt yrke men det måste märkas i lönekuvertet. Inte bara för oss utan för alla inom sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om