I slutet av juni i år beslutade regeringen att införa ett stöd till energieffektiviserande åtgärder i flerbostadshus. Stödet är en del av EU:s återstartspengar efter pandemin och finansieras delvis av EU och delvis ur statskassan. I år finns 240 miljoner kronor att söka och hittills har bara 58,6 miljoner beviljats. Regionen har informerat om stödet på sin hemsida men ännu har inga ansökningar från Gotland kommit in.
– Jag tror att föreningarna inte har vetat om det och det krävs också en omfattande energiutredning gjord av en certifierad energiexpert innan man kan söka stödet, säger Anna Bäckstäde, klimat- och energirådgivare på Region Gotland. Hon fortsätter:
– Det är också långa ledtider i bostadsrättsföreningar. Det ska gå igenom styrelser och medlemmarna kanske ska säga sitt och det är mycket pengar som ska investeras för egen del också. Men det kan ju vara någon förening som redan har gjort en utredning och då har de några få dagar på sig att söka.
Stödet kan sökas av allmännyttiga bostadsföretag, privata bostadsföretag, bostadsrättsföreningar, stiftelser och kooperativa bostadsföreningar. Pengarna som betalas ut ska gå till åtgärder som byte av fönster, tilläggsisolering av fasad och vind och konvertering av värmesystem, till exempel att uppgradera från direktel till värmepump. Energieffektiviseringen måste vara minst 20 procent och det går att få pengar till mer än en åtgärd för att uppnå effekten. Stödet kan bli maximalt 50 procent av kostnaden för effektiviseringarna.
Det är landets länsstyrelser som hanterar och eventuellt beviljar ansökningarna. Fram till den 13 december har 261 ärenden registrerats och 58,6 miljoner kronor har beviljats till olika åtgärder. De pengar som inte använts, och det ser ut att bli en hel del miljoner, går tillbaka till statskassan.
För den som tänkt att söka pengar är det bråttom. Den 31 december är sista dagen att skicka in sin ansökan, sedan försvinner möjligheten. Tanken var att stödet skulle utgå under ytterligare tre år men i den budget från M, SD och KD som nyligen antogs av riksdagen finns inga pengar avsatta till de energieffektiviserande åtgärderna.
– I den nya budgeten finns inte stödet med och då fick man inga pengar från EU, säger Anna Bäckstäde.