Miljööverdomstolen stoppar minkfarmen
Gotlandsfarmen i Salthamn får inget nytt tillstånd.Det beslutade Miljööverdomstolen i sin dom som meddelades i går.Därmed tvingas öns största djurhållning, en verksamhet som pågått sedan 1930-talet, att upphöra.Främst är det två skäl som ligger bakom beslutet: den onormala flugförekomsten i farmens omgivning samt det spillningsblandade vatten som dels kan påverka grundvattnet dels går ut i Östersjön utan egentlig rening.Domen får inte överklagas.
Det vill säga, länsstyrelsens beslut skall gälla. Och det var också länsstyrelsen tillsammans med ett antal boende i farmens närområde som överklagat miljödomstolens avgörande som återförvisade ärendet till länsstyrelsen för fortsatt handläggning. Miljööverdomstolen höll förhandling vid Gotlands tingsrätt 8 september och besökte då också minkfarmen och dess omgivningar.
I korthet har ärendet utvecklats enligt följande: Pälsdursuppfödning har bedrivits på platsen, Salthamn i Väskinde, sedan 1930-talet, nuvarande ägare tog över verksamheten 1947. Den första miljöprövningen gjordes dock inte förrän 1995. Länsstyrelsen gav 1996 Gotlandsfarmen AB tillstånd enligt miljöskyddslagen att bedriva pälsdjursuppfödning. Koncessionsnämnden beslutade 1997 att ge bolaget ett tidsbegränsat tilllstånd till 31 december 2000.
Bolaget inkom 12 december 2000 till länsstyrelsen med en ansökan om verksamheten, denna kompletterades flera gånger, senast i mars 2002. Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen avslog ansökan 20 december 2002. Bolaget överklagade till miljödomstolen som återförvisade ärendet till miljöprövningsdelegationen för fortsatt handläggning. Och det är således detta senaste beslut som miljööverdomstolen nu upphävt.
Olämplig plats
Miljööverdomstolen konstaterar i sina domskäl att Boverket rekommenderat ett skyddsavstånd på 500 meter till bebyggelse men att närmsta bostad här ligger på ett avstånd om ca 200 meter. I närområdet finns också Lummelunds bruk med restaurang och andra lokaler för allmänheten.
- Miljööverdomstolen instämmer i den bedömning som länsstyrelsen gjort i det överklagade beslutet - och som för övrigt även miljödomstolen instämt i - att platsen inte är lämplig för den verksamhet som bolaget bedriver. Det gäller både den påverkan på omgivningen som sker genom lukt och flugor och den påverkan på grundvattnet och Östersjön som sker genom infiltration av förorenat dagvatten från minkfarmen.
Dock anser man att eftersom pälsdjursuppfödning bedrivits så länge på platsen så vore det inte rimligt att nu avslå ansökan med hänvisning till lokaliseringsbestämmelsen. Den ska i stället ingå som ett moment av flera vid det slutliga ställningstagandet.
Den rikliga förekomsten av takdansfluga är en bidragande orsak till beslutet. Närboende vittnade - med ett undantag - om stora flugproblem som funnits under lång tid och alltjämt består.
- Miljööverdomstolen har också vid sin syn kunnat konstatera en riklig förekomst av flugor vid anläggningen vid Lummelunds bruk.
Förorenat vatten
Vid sitt besök på farmens område konstaterade domstolens ledamöter att det under minkburarna hade samlats betydande mängder spillning. Marken under burarna är inte hårdgjord utan halm/strö läggs direkt på marken för att fånga upp spillningen. Regnvatten och minkarnas dricksvatten rinner ner på marken där det bildas en fuktig blandning.
- Detta förhållande råder inom ett mycket stort område inom minkfarmen. Visserligen omhändertar bolaget denna blandning av gödsel och halm var fjortonde dag enligt egen uppgift men förutsättningarna för att en stor mängd flugor skulle kunna kläckas där framstår ändå för Miljööverdomstolen som mycket goda.
Sammantaget finner domstolen att det framstår som sannolikt att den onormala flugförekomsten i minkfarmens omgivning är orsakad av verksamheten på farmen.
- Bolaget har i varje fall inte visat - trots att det snart gått åtta år sedan Koncessionsnämndens beslut - att bolaget kan nedbringa störningarna i omgivningen till godtagbara nivåer.
Miljööverdomstolen är också kritisk till det vatten under burarna, som antingen infiltrerar i marken och där det då finns en uppenbar risk för påverkan på grundvattnet, eller leds via en mindre damm till Östersjön utan att genomgå någon egentlig reningsprocess.
- Hanteringen av spillningen visar enligt Miljööverdomstolen på sådana brister som svårligen kan godtas från miljösynpunkt.
Domstolen menar också att hanteringen av de avlivade minkarnas kroppar är ett avfallsproblem som ännu inte tycks ha fått någon lösning.
- Huvuddelen av kropparna förvaras enligt bolaget i kylrum men något tillfredsställande svar på vad som skall ske med dem när det kylda utrymmet är fullt utnyttjat har inte lämnats.
Sammantaget menar Miljööverdomstolen att påverkan på omgivningen genom flugförekomsten och infiltreringen av förorenat vatten till grundvatten och med risk för påverkan på Östersjön utgör olägenheter av väsentlig betydelse för människors hälsa och miljö.
- Detta i förening med att bolaget inte visat att man kan nedbringa störningarna till godtagbara nivåer talar starkt för att tillstånd nu inte skall meddelas. Till detta kommer också tveksamheterna beträffande lokaliseringen och avfallshanteringen.
- Miljööverdomstolen finner sammantaget att det nu saknas förutsättningar att bevilja bolaget ett nytt tilllstånd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!