Miljöprövningen av Tofta skjutfält drar ut på tiden

Tidigast i sommar kan miljöprövningen av Tofta skjutfält vara klar. Militären vill bygga en bullervall mot norr och länsstyrelsen har begärt kompletteringar för att kunna gå vidare med prövningen.

Gotland2006-12-18 06:00
De två tredjedelar av skjutfältet norrut från Blåhäll som militären tänker behålla som ett nationellt övningsfält håller på att miljöprövas. Ambitionen är att bullret från övningarna inte ska nå utanför skjutfältets gränser. Men militären lämnar två tänkta bullerkurvor till prövningen hos länsstyrelsen. Den ena gäller om en 300 meter lång och 4 meter hög bullervall får anläggas. Den andra visar hur störningar även i framtiden når utanför skjutfältet utan bullervall.
- Vi vill äga vårt eget buller, oavsett vilka som övar, säger chefen för hemvärnets Gotlandsgrupp, Ronny Larsson.

Sand från skjutbanor
Försvaret vill anlägga en ny skjutbana ungefär en kilometer in från den norra gränsen mitt emellan havet och Toftavägen. Gummimattor som kan bytas ut och saneras ska fånga kulorna i stället för sand som hittills använts.
De vill ha kvar rälsmålbanan vid Allhagemyr för övningar med tyngre ammunition som granatgevär och pansarskott. Det är där man vill bygga bullervallen mot norr av sand från gamla skjutbanor. Den lagras för tillfället under presenningar vid P 18. Sanden har en låg halt av bly från gammal ammunition så i botten av bullervallen vill man lägga en miljöduk som stoppar eventuell urlakning.

Svårt få bygglov
Om länsstyrelsen inte godkänner bullervallen kan Ygneområdet även i fortsättningen komma att beröras av buller. Det kan då bli svårt att få bygglov där även i framtiden och utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp kan komma att avstanna.
För att kunna gå vidare med miljöprövningen har länsstyrelsen begärt kompletterande uppgifter om bland annat bullerutbredningen, förtydliganden av övningsfältets utsträckning och placering av skjutbanor. Detta har försvaret begärt uppskov med till årsskiftet. Processen därefter gör att prövningen kan vara klar tidigast i sommar, förutsatt att ytterligare kompletteringar inte behövs.
- Vi driver inte på ärendet men det har hög prioritet så vi försöker ge det en snabb behandling, säger miljöinspektör Håkan Hansson på länsstyrelsen.
Både fastighetsägare som vill bygga och kommunen väntar på att villkoren för skjutfältet ska bli klara. Stadsarkitektkontoret håller på med en detaljplanstudie för delar av Västerhejde norr om skjutfältet och tekniska förvaltningen håller på att bygga ut det kommunala vattenledningsnätet i området. Det finns ambitioner att dra vatten i princip ända fram till skjutfältet. Kapaciteten på vattenledningarna är beroende av en eventuell detaljplan, som dock inte kan färdigställas innan bullergränserna för skjutfältet blir klara. Planer för Ygneområdet går i stå om miljöprövningen drar ut länge på tiden.

Jordsanering
De skjutfält på ön som försvaret lämnat ägs av Fortifikationsverket som innan det blir tal om eventuell försäljning måste sanera områdena. En tidsödande och kostsam operation som ännu inte tagit fart. På den del av Tofta skjutfält som försvarsmakten ska lämna, från Blåhäll och söderut, har det enligt Ronny Larsson företagits en manuell ytletning, men grundligare sökning och sanering återstår.
Allra längst söderut på skjutfältet mot Gnisvärd har Vägverket Produktion på gång att bygga den jordsaneringsanläggning som de tidigare fick avslag för i Roma. Redan nu lagras jordmassor där i väntan på att länsstyrelsen lämnar svar på den ansökan för upparbetning och sanering som verket lämnade i oktober. Förutom jord vill man också ta hand om slam från gatubrunnar i en tät damm som avvattnas. I den torra massan ska bakterier och näringsämnen ta hand om föroreningar och restprodukten kan användas till att till exempel täcka gamla soptippar.

Ingen vindkraft
Diskussionerna om vindkraft på Toftafältet har så att säga tagit fart utifrån spekulationer. Försvaret har aldrig tänkt lämna hela Tofta skjutfält, ur deras synpunkt har frågan gällt vilken del de skulle behålla. Och att vindkraft och skjutövningar skulle kunna samsas avfärdar Ronny Larsson.
- Det faller på sin egen orimlighet och begränsar våra behov. Det finns inga skottsäkra vindkraftverk.
Allmänheten ska även i fortsättningen kunna besöka Tofta skjutfält när försvaret inte övar. Men eftersom det blir mer övningar med frivilliga förband där framöver så kan tillgängligheten på helger bli mer begränsad. Skyltningen och bommarna vid infarterna blir kvar och upplyser om när området får beträdas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!