Mindre klotter på ön

Formellt finns ingen laglig klottervägg på ön.Ändå tycks klottret ha minskat på Gotland.

gotland2011-10-25 04:00

- Det allmänna intrycket är att klottret har minskat, säger Håkan Jonsson. Som folkhälsostrateg är han engagerad i Region Gotlands satsning mot klotter.

Nolltolerans gäller för klotter på ön. Regionen är sedan i år ansluten till nollklotter.Nu med riktlinjer för att minska klottret.


200 klotter
Insatserna har beräknats kosta nära 100 000 kronor det första året. I veckan som gick hade "Stora klottergruppen" möte.

- Hittills i år har cirka 200 klotter anmälts. Det är mindre än väntat och innebär mindre kostnader än väntat, förklarar Håkan Jonsson.

Håkan Jonsson konstaterar att klotter går i vågor. Det allmänna intrycket är att det nu är ganska lugnt på den fronten.


Nollklotter
På Gotland ska allt klotter dokumenteras och polisanmälas och klotter på regionens fastigheter ska vara borttaget inom två arbetsdagar.

- Litet klotter föder stort klotter. Därför är det viktigt att ta bort allt. Graffitikonst på duk kräver inte en gångtunnel eller husfasad, sammanfattar Håkan Jonsson.

På regionens hemsida finns ett system för att anmäla och lägga in bilder på nytt klotter. Det betraktas som skadegörelse och anmälan går också till polisen. Region Gotland, Geab och Gotlandshem hör till de mest klotterdrabbade. Anmälan om klotter på deras fastigheter kopplas direkt till en firma för klottersanering.

Klotter på otillåten plats är skadegörelse och regleras i brottsbalken.

Den som döms för skadegörelse döms till böter eller fängelse i upp till ett år.

Fastighetsägare som utsatts för klotter har rätt att begära skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!