Visby stift har 98 kyrkor som är skyddade och därmed är berättigade kyrkoantikvarisk ersättning, KAE. Stiften har varje år fått ansöka om medel till specifika renoveringsprojekt och med facit i hand har det visat sig att de stift som varit flitigast att ansöka också har fått mest medel, vilket SVT Väst var först med att rapportera.
Visby stift har fått betydligt mindre medel de senaste åren, vilket främst beror på att reglerna gjorts om. Tidigare har stiften kunnat söka medel för ombyggnader som rör värme- och elsystem, men dessa åtgärder är inte längre berättigade ersättning.
För 2020 har Visby beviljats 14,7 miljoner kronor, av totalt 460 miljoner kronor, och de större restaureringar som är planerade är Stenkumla, Halla, Ardre och Endre kyrkor, vilket pengarna inte kommer att räcka till.
Trots detta har Visby stift i snitt fått mest ersättning under perioden 2002-2019, 664 kronor per kvadratmeter skyddad kyrka. Minst pengar har Luleå stift fått, 153 kronor per kvadratmeter.
Visby kan räkna med att ersättningen kommer att minska ytterligare framöver. Sett till 2020 års fördelning har Visby fått 462 kronor per kvadratmeter skyddad kyrka, vilket är näst högst efter Stockholms stift. Genomsnittet är 357 kronor.
Stiftsantikvarie Rebecka Svensson, Visby stift, vet inte säkert hur det nya systemet kommer att slå mot de gotländska kyrkorna.
– Eftersom vi har minst antal kyrkor av alla stiften i Sverige och ett av nyckeltalen baseras på antalet kyrkor så kommer vi att missgynnas, men hur hårt vet vi inte, säger Rebecka Svensson.
– Församlingarna och Samfälligheten Gotlands kyrkor får allt svårare att mäkta med de egeninsatser som krävs. Medlemsavgifterna står för den huvudsakliga finansieringen av svenska kyrkans fastigheter och nationellt räknar man med att KAE står för en fjärdedel av kostnaden.
Om det blir ett mer eller mindre rättvist system vet inte Rebecka Svensson, men hon ser vissa fördelar.
– Församlingarna får tidigare besked om de beviljas medel, i det nya systemet får de besked redan i maj eller juni, jämfört med i september som det är idag.
En annan fördel är att pengarna fördelas i femårscykler, vilket innebär att det blir mycket enklare att planera långsiktigt.
– I dag får vi medel för ett år och har ingen aning om vilka pengar som är att vänta nästa år, säger Rebecka Svensson.
Hur 2020 års ersättning på totalt 14,7 miljoner kronor ska fördelas beslutas av Visby stift under onsdagen.