Minidjurgården i Stenkyrka öppen igen efter kämpande för tillstånd
Efter mycket om och men har Inger och Arne Rudberg fått öppna sin minidjurgård. Det här behövs för dagens lantbruk stänger ute barn, säger Inger Rudberg.
Redan 2001 kunde man besöka Inger och Arne Rudbergs minidjurgård i Stenkyrka. I fjol gick det dock inte på grund av att det saknades tillstånd till att ha gården öppen för besökare.
Det här med tillstånden har varit jättejobbigt, säger Inger Rudberg.
Ingen på jordbruksverket, som då ansvarade för tillstånden, kunde ge några ordentliga svar på vad de skulle göra på gården för att få driva sin verksamhet.
Vi fick aldrig svar på våra problem. De jämförde oss med en djurpark.
Någon djurpark är det alltså inte frågan om, utan en gård med djur i liten skala. Inger och Ove Rudberg har ett 20-tal olika höns, ankor och gäss, 20 kaniner och 2 minigrisar.
<span class=MR>Personlig kontakt</span>
Ekonomiskt har det också varit tufft. De har inte fått något stöd eller bidrag.
Arne var länge fundersam till att driva det här vidare eftersom vi fått tagit allt från egen ficka. Men jag har varit väldigt envis. Det finns behov av sådan här verksamhet.
Inger Rudberg anser att lantgårdarnas stordrift gör att barn inte får komma och besöka djur i en ladugård.
Förr kunde man få följa med in och hälsa på djuren, men det existerar inte i dag. Här kan barnen få en personlig kontakt med djuren.
<span class=MR>Inget ladugårdsbesök</span>
Om man vill se djuren på Rudbergs gård får man ringa och boka tid med dem. En guide tar emot familjen och går med runt och berättar om djuren. De som guidar är paret Rudberg, deras barn Beatrice och Håkan och hans tjej Angela. Till nästa sommar ska en guide anställas.
Guidningen tar ungefär en och en halv timme. Vill man ha en kortare tur kan man få det. Man betalar då halva priset.
Som besökare får man inte gå in i ladugården. För att få släppa in besökare i en ladugård måste takhöjden vara 2,5 meter. Inger och Arne Rudbergs takhöjd i ladugården uppnår bara 2,2 meter. Dessutom har de nötkreatur i ladugården. Dessa djur kan bära på ett virus som kan ge kraftig diarré.
På sommaren är djuren i och för sig mestadels ute så det gör inte så mycket att vi inte få ha besökare i ladugården.
Fotnot: Från och med första juli i år är det länsstyrelsen som utfärdar tillstånden för att få driva en djurgård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!