Ministern imponerades av avdelningen

Socialminister Berit Andnor besökte Gotland i går.
På Försäkringskassans utlandsavdelning imponerades hon av hur väl utlokaliseringen fungerar. Berit Andnor är öppen för att låta fler Försäkringskasse-uppgifter utlokaliseras till orter i landet som behöver statliga jobb.

Gotland2004-09-16 04:00
­ Det är fantastiskt att se hur väl utlandsavdelningen fungerar! Det finns ju alltid farhågor innan man utlokaliserar en verksamhet: Kommer man verkligen att kunna rekrytera folk med rätt kompetens? Men på utlandsavdelningen i Visby har personalen en hög kompetens och kan många språk. Jag tror faktiskt att avdelningen fungerar bättre i Visby än vad den skulle ha gjort om den låg kvar i Stockholm!
Det säger Berit Andnor som gjorde ett partibesök på Gotland i går. Berit Andnor, som tidigare varit barn och familjeminister är nu ny socialminister efter Lars Engqvist. Hon håller dörren öppen för fler utlokaliseringar av verksamheter som inryms under hennes departement. När Försäkringskassan och Riksförsäkringsverket vid årsskiftet tillsammans bildar en ny stor myndighet med 16 000 anställda kommer det att skapas möjlighet att samla vissa funktioner och lägga ut dessa på olika orter, så som man har gjort med utlandsavdelningen i Visby och efterlevande pensionen i Luleå.
­ Det är för tidigt att tala om vad det skulle kunna gälla, men jag tror att vi kommer att få se den utvecklingen inom flera områden. Det är ett uttalat mål för den nya myndigheten, säger Berit Andnor.
De verksamheter som kräver en direktkontakt med de som ska ha ett bidrag kommer inte att flyttas från den lokala Försäkringskassorna och barnbidragen, som betalas ut i det närmaste maskinellt, är inte heller aktuella för utlokalisering, men på andra områden ser Berit Andnor fördelar med att människor får samma bedömning:
­ Det är viktigt att man känner att man blir lika behandlad oavsett var man bor, säger Berit Andnor.
I Visby besökte Berit Andnor också barnhabiliteringen och under kvällen träffade hon s-grupperna inom hälso- och sjukvårdsnämnden och social- och omsorgsnämnden. På presskonferensen i Visby passade hon också på att presentera den dagsfärska rapporten om hur socialdemokraterna har hanterat äldrepolitiken under sina tio år i regeringsställning. I rapporten "Frihet och trygghet på äldre dagar" konstaterar man att de gamla fick vara med och betala när ekonomin skulle saneras. Uppräkningen av pensionerna minskade och pensionsförmånerna försämrades på flera sätt. Samtidigt tvingades kommuner och landsting säga upp personal och minska på ambitionerna.
Men Berit Andnor ser i dag en lång rad exempel på hur förhållandena för de äldre har förbättrats sedan dess:
­ Vi har återställt nivåerna i pensionssystemet och genomfört skattesänkningar.
Listan är lång på reformer som gjort livet bättre för de äldre: Högkostnadsskyddet i äldreomsorgen och tandvården, äldreförsörjningsstödet, som innebär att gamla inte behöver söka socialbidrag, återställda pensionsförmåner...
Men kan man bara vara nöjd?
­ Det finns eftersatta områden, det finns ständigt utvecklingsmöjligheter, men det är ändå viktigt att konstatera att vi har haft en positiv utveckling på det här området, summerar Berit Andnor.
"Det finns alltid farhågor innan man utlokaliserar en verksamhet: Kommer man verkligen att kunna rekrytera folk med rätt kompetens? Men på utlandsavdelningen i Visby har personalen en hög kompetens och kan många språk. Jag tror att avdelningen fungerar bättre i Visby än vad den skulle ha gjort om den låg kvar i Stockholm", säger socialminister Berit Andnor.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om