Minkfarmen stämmer staten på 16 miljoner
Gotlandsfarmen norr om Visby har stämt staten på drygt 16 miljoner kronor. Skälet anges vara att farmen tvingats sluta med rävnäring och därmed förlorat i inkomst.
1996 skärptes reglerna för rävuppfödning i Sverige men det anmäldes aldrig till EU. Som en anpassning till djurskyddsförordningen har de skärpta reglerna inneburit att alla farmer med rävhållning i Sverige har avvecklats och i dag finns inga rävfarmer i landet.
Fram till årsskiftet 2000-2001 kunde farmerna få dispens från djurskyddsförordningen om att rävar i fångenskap inte får hållas i burar ovan mark. Djuren måste bland annat kunna röra sig på större ytor, gräva och umgås med andra rävar.
Enligt Gotlandsfarmen går reglerna emot djurskyddslagens krav på att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Rävarnas naturliga aggressivitet gör att det finns risk att de skadas om de hålls tillsammans och att de riskerar att angripas av parasiter när de hålls på marken
Sedan slutet av förra året är Gotlandsfarmen vid Salthamn i Lummelunda så gott som borta. Den anlades och drevs sedan 1950 av Ray Raymond.
När verksamheten var som störst och var igång rymdes tiotusentals minkar med avelshonor och räv med blårävshonor och silverrävshonor
Vite
Gotlandsfarmen startades 1950 av Ray Raymond, som drev företaget i 55 år fram till hans plötsliga bortgång 1995, och marken ägs av hans barn Jim och Jacqueline. När pälsdjursverksamheten vid farmen var som störst och i gång fanns där tiotusentals minkar, rävar och senare avelshonor, blåräv och silverräv.
Enligt beslut i Miljööverdomstolen skulle Gotlandsfarmen AB vid ett vite om en halv miljon kronor upphöra med djurhållning och fodertillverkning i februari förra året och den omfattande pälsdjursuppfödningsverksamheten skulle avvecklas. Vid ägarens bortgång sköts avvecklingsplanen fram med respit för pälsdjursuppfödning och fodertillverkning till maj förra året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!