Minskad risk för hjärt-kärlsjukdom hos Gotlands kvinnor

Hälsan bland kvinnor på Gotland har förbättrats när det gäller fyra av fem riskfaktorer för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

47 procent av alla kvinnor i åldern 16-84 på Gotland lever med övervikt eller fetma.

47 procent av alla kvinnor i åldern 16-84 på Gotland lever med övervikt eller fetma.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2020-09-27 11:52

Fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och rökning är de största riskfaktorerna för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. En ny studie vid Göteborgs universitet, med stöd av Hjärt-Lungfonden, visar att gotländska kvinnor har blivit hälsosammare, utom när det gäller vikten. Kvinnor på Gotland har 27 procent högre risk att vara fet eller överviktig än en kvinna i Stockholm, skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

 – Det är enormt positivt att kvinnors hälsa har förbättrats över tid när det gäller så många av riskfaktorerna kopplade till hjärt-kärlsjukdom. Tyvärr riskerar våra förändrade levnadsvanor att bryta den positiva trenden, därför behöver vi öka medvetenheten om hur vi kan leva hälsosammare, säger Carina U Persson, fysioterapeut och forskare vid Göteborgs universitet.

Sedan millennieskiftet har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom bland kvinnor i Sverige minskat med 47 procent. Men den trenden riskerar alltså att brytas om fetman fortsätter att öka. På Gotland lever 47 procent av kvinnorna med övervikt eller fetma, det vill säga ett BMI på 25 eller mer. Totalt är omkring 2 miljoner svenskor i åldrarna 16-84 år överviktiga.

– Tack vare forskning och ny teknik får vi ständigt bättre vård, behandlingar och livsstilsråd. Trots det blir allt fler överviktiga. Inför World Heart Day vill vi därför uppmärksamma svenska beslutsfattare på att Sverige behöver en nationell handlingsplan, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!