Minskande kostnader

Kostnaderna för sjukvården på Gotland fortsätter att minska.
Från påannonserade minus 35 miljoner kronor i början av året har man nu lyckats komma ner till minus en miljon för själva ön och minus 12 miljoner för regionvården i halvårsrapporten.

Gotland2004-08-31 04:00
­Verksamheten är någorlunda i balans och det mesta har vi sparat genom att halvera antalet hyrläkare, sa Åke Svensson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
<span class='mr'>Bra sommar</span>
Det var en märkbart glad nämnd-ordförande som tillsammans med hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson summerade första halvåret.
­Sommaren har gått förvånansvärt bra, sa Henriksson. Planerna höll och ingen behövde avbryta sin semester och trycket på akutmottagningen har varit normalt, cirka 120 besökare om dagen.
<span class='mr'>Röntgen uppgraderas</span>
Nämnden har beslutat att uppgradera den datortomograf, i folkmun kallad skiktröntgen, som inköptes år 1995. Priset har man lyckats få ner från nio miljoner kronor till 7,4 miljoner och den nya datortomografen kommer att installeras redan i nästa vecka.
­Detta kommer att ta tre veckor och under tiden kommer man att ställa en tillfällig datortomograf utanför sjukhuset. Den är 13 meter lång och väger sina ton, sa Jan-Olof Henriksson.
Med denna investering kommer man att kunna få bättre bilder snabbare och behöver inte, som nu ofta sker, göra om hela undersökningen.
<span class='mr'>Aktiv läkemedelskommitté</span>
Läkemedelskommittén på Gotland har jobbat mycket aktivt och lyckats få ner läkemedelskostnaderna till 114 miljoner kronor. Av staten får man 117 miljoner kronor och därmed spar man tre miljoner. Arbetet med detta fortsätter och man jobbar på att minska de 900 ton läkemedel i Sverige som totalt kommer i retur.
Gotland ingår tillsammans med 13 landsting i en nyckelsamverkan, Nysam, där man jämför kostnader och vård i stort. Denna rapport visar att vi har åtta procent fler vårdtillfällen på lasarettet jämfört med övriga län. Gotlänningarna vårdas dock kortare tid på sjukhuset och tendensen är sjunkande.
<span class='mr'>Hjälpmedel försvinner</span>
­Tillgängligheten i primärvården är 93 procent och det anses bäst i landet, sa Åke Svensson. Nu kan man komma till läkaren samma dag man ringer eller senast dagen efter.
Regelverket för hjälpmedel har omarbetats och endast smärre ändringar har gjorts. Av detta kan nämnas de hjälpmedel som kommer att försvinna ur sortimentet.
Det är: kassettbandspelare utan variabel hastighet, nålpåträdare, skärhjälpen samt enklare ADL-hjälpmedel, arbetsbord, cyklar, bidrag till tandemcykel och kortlek för synskadade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om