Den första utvärderingen i landet efter införandet av en tobakspolicy kommer från Gotlands kommun. Närmare bestämt socialförvaltningen.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen håller ännu på med sin utvärdering och de andra förvaltningarna har valt att inte göra någon eftersom de inte gjorde någon nulägesanalys innan policyn.
13 miljoner
Enligt hälsoekonomiska beräkningar har socialförvaltningen sparat 13 miljoner per år genom minskad sjuklön och minskning av förlorad arbetstid på grund av rökning, konstaterar Jenny Sander som är projektledare för det nationella tobaksuppdraget inom Gotlands kommun.
Hon förklarar att det viktigaste när någon ska sluta röka är att ta det individuella beslutet, men en rökare påverkas också av gruppen och det är detta som policyn har fört med sig. Det visar sig lättare att påverka hela arbetsplatser än individen.
När arbetskamraterna pratar om att sluta röka tillsammans kan man stödja varandra och då är det kanske lättare att hålla sig rökfri. Även i övriga samhället är trenden att sluta röka. Jenny Sander talar om restauranger som införde rökförbud. Innan det infördes trodde restaurangägarna att de skulle bli ruinerade men efter förbudet har alla, både gäster och personal, insett fördelarna det förde med sig. En hälsosammare rökfri arbetsmiljö för personalen och trevligare för rökfria gäster.
Vissa förvaltningar erbjuder tobaksavvänjning och ekonomiskt stöd till nikotinläkemedel men Jenny Sander förklarar att man nu strävar efter en helhetssyn inom kommunen och att man kanske kan permanenta erbjudandet om avvänjning.
- Alla vill ju må bra, säger hon.
Minskat tobaksbruk bland kommunfolk
2008 införde kommunen en tobakspolicy som innebar att ingen skulle få röka på arbetstid. Nu har den första utvärderingen gjorts och den visar att tobaksbruket har minskat betydligt och många har faktiskt slutat röka när det blev besvärligare att hålla lasten vid liv.
Drog ned. Var fjärde medarbetare minskade sitt tobaksbruk.
Foto: Ulf Glimfalk
* Cirka 40 procent av tobaksbrukarna vill sluta.
* 58 procent av kvinnorna och 39 procent av männen vill ha helt tobaksfri arbetstid.
* Socialförvaltningens ekonomiska besparing är cirka 13 miljoner kronor.
* Andelen som rökte 2010 var 30 procent och andelen som snusade var 14 procent.
* Av dem som rökte slutade var fjärde man och var tionde kvinna under tiden 2008-2010.
* Nästan en femtedel av dem som snusade slutade 2008-2010.
* Mer än en fjärdedel av dem som röker har minskat sin dagliga cigarettkonsumtion.
* Andelen medarbetare som är positiva till det tobaksförebyggande arbetet är 89 procent.
* Femton procent anser att brukare, familj eller andra har påverkats av tobakspolicyn.
* En något ökad andel medarbetare utsätts för tobaksrök på sin arbetstid (50 procent).
* För fyra av fem som utsätts för tobaksrök sker det fortfarande i brukarens hem.