Minskning av klamydia på Gotland

Enligt Smittskyddsinstitutet upptäcktes 166 fall av könssjukdomen klamydia på Gotland första halvåret i år. Likadan utveckling under andra halvan av året skulle betyda en minskning med nästan 20 procent av sjukdomsfallen.

Gotland2008-08-09 04:00
Åsa Hedqvist, barnmorska på ungdomsmottagningen i Visby, tror dock inte att man landar på någon större minskning vid årets slut.
- Våren 2007 var visserligen extrem med väldigt många klamydiafall, men det kan ha berott på att Gotlands kommun började använda en ny metod i mars samma år, som lättare kan upptäcka en viss typ av muterade klamydiabakterier, säger Åsa Hedqvist.
Hon menar att snedfördelningen mellan halvåren är stor. De flesta fallen av klamydia upptäcks på hösten, efter sommarens turistsäsong och omfattande partyliv.

Väljer bort kondom
- Alkohol och fest är ofta med i bilden när det kommer till oskyddat sex, men också den gamla tron som verkar finnas bland öns ungdomar, om att vi är skyddade här och har koll på varandra. Väldigt många väljer helt enkelt att inte använda kondom.
Barnmorskan Åsa Hedqvist tror att ungdomar har tappat respekten för klamydia, som är lättbehandlad i relation till många andra könssjukdomar.
- Det är en allvarlig sjukdom och går den oupptäckt en längre tid kan man få problem att bli gravid i framtiden, men tonåringar tänker nog inte så långt.

Lätt att testa sig
Även om Åsa Hedqvist har svårt att dra en riktig slutsats utifrån Smittskyddsinstitutets halvårsstatistik kring könssjukdomarna på Gotland, så ser hon positivt på utvecklingen.
- Efter fjolårets katastrof verkar det ha vänt. Oavsett vad slutresultatet visar efter i år, har vi i alla fall inte testat färre personer. Jag tror att de flesta upplever det som odramatiskt och enkelt att testa sig hos oss på ungdomsmottagningen, säger hon.

Åre är likadant
Under 2007 upptäcktes totalt 360 fall av klamydiainfektion på Gotland. Det är den tredje högsta siffran i bland landstingen i Sverige, räknat i fall per invånare.
- Vi är en turistkommun och att klamydiafallen ökar efter vår stora sommarturism, är något vi ser varje år framåt den tidiga hösten. Ser man på Jämtland så har de precis samma problem, fast ett halvår tidigare, efter vinterns turistsäsong i Åre, säger Åsa Hedqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om