Minuset kan bli 94 miljoner kronor

­ Så osäkert som det är nu har jag aldrig upplevt tidigare. Därför måste vi göra en rejäl avstämning i höst. Vi kommer nästa år att köra med oförändrade budgetramar, alltså samma ramar som i år.
Det sa kommunalrådet Jan Lundgren (s) när han inledde den presskonferens som hölls i går efter kommunens budgetberedning av år 2005 års budget.

Gotland2004-05-26 04:00
Visserligen gällde beredningen nästa års budget. Men den förmörkades också av årets mörka siffror, som pekar mot ännu ett stort underskott, om man inte genom kraftiga nedskärningar lyckas nå åtminstone ett nollresultat. Minuset kan bli så stort som 94 miljoner kronor!
Den stora orsaken är att skatteintäkterna väntas bli 70 miljoner kronor längre än vad man trodde när årets budget gjordes. Det motsvarar en skattehöjning med en krona.
­ Jag tror att det fortsätter att vara oklart. Den här osäkerheten har vi dragits med i ett par år nu. Lågkonjunkturen i riket är segdragen. Det är orsaken, sa Jan Lundgren. Och han fick medhåll av regiondirektör Bo Dahllöf.
<span class=MR>Skatteunderlaget</span>
­ De 65 miljonerna minus i första kvartalsprognosen beror i huvudsak på det vikande skatteunderlaget. Det är svårt att veta om en uppgång i konjunkturen kan räknas in i år. Det är svårbedömt. Sedan har vi förändringarna i åldersstrukturen. 13-åringarna toppar nästa år. Barnpuckeln ersätts med en tonårspuckel. Därför skulle vi behöva avveckla en del skolor, säger Bo Dahllöf.
Från budgetberedningen ges därför stränga direktiv också om hur man ska klara budgeten för nästa år och då helst med ett plusresultat. 50 miljoner kronor hoppas man få över enligt ekonomidirektören Göran Gyllenkrok.
Men då ska antalet anställda minskas med 200. De strukturella nedskärningarna ska genomföras fullt ut. För närvarande finns förslag på drygt 90 miljoner av de 125 miljoner kronor som ska bort under mandatperioden i form av sådana här nerskärningar.
<span class=MR>Skolor-bibliotek</span>
Regiondirektören Dahllöf framhåller vidare att man måste försöka minska kostnader för administration och lönehantering genom att utnyttja stordrift. Samma sak behöver ske på inköpssidan. Vidare påpekar han på behovet av att samordna lokaler, exempelvis skolor och bibliotek.
Men allt är inte nattsvart. Sjuktalen börjar gå ner och fortfarande har kommunen en hel del att erbjuda invånarna, tycker Bo Dahllöf.
Det föreslås också omfördelningar. Man minskar resultatnivån för nästa år med hälften och får därmed 39 miljoner kronor som kan omfördelas. Hälso- och sjukvårdsnämnden får 15 miljoner till i sin budget. Man vill satsa mer på psykiatrin och missbruksvården. Barn- och utbildningsnämnden får tio miljoner och social- och omsorgsnämnden lika många miljoner. Därtill får kultur- och fritidsförvaltningen extra pengar till ungdomsverksamheten. Pengar avsätts också så att satsningen på folkhögskolan i Fårösund kan fortsätta.
<span class=MR>Ställer krav</span>
Men de här extrapengarna ges med vissa direktiv. Krav ställs på att barn- och utbildningsnämnden fullföljer planerna på att lägga ner och slå ihop skolor.
Social- och omsorgsnämnden måste säkerställa kvaliteten inom ungdomsvården och samtidigt sänka kostnaderna genom att gå från institutionsvård till mer öppenvård och samverkan.
Hälso- och sjukvårdsnämnden måste få fram ett vägval för framtiden. antingen koncentrera vården till lasarettet och färre vårdcentraler, eller satsa på mer primärvård och samordnad specialistvård med företrädesvis Stockholmsområdet.
Men i det senare alternativet ska det inte gå så långt att lasarettet blir en enda stor vårdcentral. Det vore att gå för långt, tycker regiondirektören Bo Dahllöf.
Ett annat av de många problem som kommunen brottas med gäller investeringar. en lämplig nivå enligt ekonomidirektören Gyllenkrok är cirka 200 miljoner kronor per år. Men det hade äskats investeringar för 415 miljoner kronor.
<span class=MR>Projekt krockar</span>
Flera stora projekt krockar också under nästa år. Här kan nämnas kongresshallen som totalt beräknas kosta 120 miljoner och där kommunen ska stå för 50. Av dessa avsätta 17 på nästa år då bygget ska starta.
Vidare kan nämnas Lännaskolan i Slite med 11 miljoner kronor nästa år, Tingsbrogårdens om- och tillbyggnad, 19,55 miljoner kronor, ny dialysavdelning på lasarettet (som blivit nästan dubbelt så dyrt som beräknat, 47 miljoner kr) med 18 miljoner nästa år.
Sudergårdens om- och tillbyggnad går igång tidigare, redan nästa år, då fem miljoner är avsatta och drygt 18 finns med för år 2006. skälet till tidigareläggningen är som bekant den mycket dåliga arbetsmiljön och de krav som arbetmiljöverket har ställt efter sina inspektioner.
Slutligen kan nämnas att man föreslår ett antal "strategiska fokusområden". Kommunen ska satsa på en god, jämlik och jämställd folkhälsa med särskild inriktning på barn och unga. tillväxt och befolkningsökning ska klaras bland annat genom höjd utbildningsnivå, bostadsbyggande, infrastruktur, marknadsföring och företagande. Man måste lyfta fram bilden av gotland för att få folk att flytta hit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om