Missad tentamen i hästkirurgi stoppar jobb på smådjursklinik

Hon studerar till veterinär och har avlagt alla tentamina utom en i hästkirurgi. I sommar hade hon erbjudits ett vikariat vid en smådjursklinik på Gotland. Där skulle hon inte komma i kontakt med hästkirurgi och sökte därför dispens från kravet att ha samtliga tentor avklarade. Nu har hon missat vikariatet. Ett nej från Jordbruksverket överklagades till länsrätten som gav veterinärstudenten rätt. Då överklagade Jordbruksverket länsrättens dom till kammarätten.

Gotland2005-08-06 06:00
Den veterinärstuderande erbjöds sommarvikariat mellan juni och augusti vid en smådjursklinik på Gotland. Hon hade fått godkänt resultat på alla studiekurser, men saknade godkänt betyg i kursen hästkirurgi och hovsjukdomar.
Hon ansökte om dispens från Statens jordbruksverks föreskrifter om begränsad behörighet att utöva veterinäryrket. På detta fick hon avslag. Jordbruksverket sade nej i ett beslut fattat utan någon särskild motivering.

Överklagade
Den dispenssökande överklagade Jordbruksverkets avslag till länsrätten som som i domslut upphävde Jordbruksverkets beslut. Länsrättens bedömning var att Jordbruksverket saknade fog för sitt beslut.
- En missad tentamen i hästkirurgi kan knappast inverka på anställningen och förmågan att utföra arbetet vid en klinik för smådjur. Jordbruksverket har således saknat fog för sitt beslut och ska omgående meddela det sökta tillståndet, skriver länsrätten.
Jordbruksverket kan ge en studerande på veterinärprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet tillstånd att utöva veterinäryrket med begränsad behörighet. Jordbruksverket kan också, om det finns särskilda skäl, medge undantag från bestämmelserna.
Jordbruksverket, som anser sig ha rätt i sitt beslut och menar att all utbildning i veterinärprogrammet är kompetenshöjande, överklagade länsrättens dom och har gått vidare i ärendet till kammarrätten.
Jordbruksverkets överklagande till kammarrätten daterades den 12 juli. Det erbjudna vikariatet vid smådjurskliniken skulle ha påbörjats den 27 juni och avslutas den 26 augusti. Jordbruksverkets överklagande har därmed lett till att den veterinärstuderande har missat sommarvikariat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om