När Roma vårdcentral stod utan läkare vände sig kommunens sjukvårdsförvaltning till ett hyrläkarföretag och fick straxt en läkare levererad. Denne gick in som vikarie och tog emot patienter precis som han skulle.
Det som inte stämde var däremot medicinlagret, upptäckte övrig personal efter en tid. Det saknades ett par hundra tabletter i medicinskåpet. Tabletter som innehöll ett starkt narkotiskt preparat och som senare skulle återfinnas i hyrläkarens bostad.
Använde patienterna
Misstankarna om att läkaren stulit tabletterna ledde till att läkaren i april i år stängdes av från sin tjänst på vårdcentralen. Då hade det konstaterats att läkaren också involverat patienter för att komma åt narkotiska läkemedel för eget bruk.
Han skrev ut preparat som patienterna fick hämta ut men sedan lämna ifrån sig till läkaren.
Sju sådana fall har ansvarig chefläkare hittat, i den utredning som gjordes efter att hyrläkaren skiljts från tjänsten.
Nu kommer det ekonomiska efterspelet.
Kommunen har räknat ut att det kostat drygt 58 510 kronor att kalla tillbaka patienter och ställa nya diagnoser och gå igenom läkarens journalanteckningar, att betala material som hyrläkaren beställt men som vårdcentralen inte haft användning för, att täcka upp för läkaren efter att han blivit avstängd och att säkerställa att patienterna inte farit illa av behandlingen som läkaren utfört. Dessutom har kommunen fått extrakostnader för den bostad som hyrläkaren hade till sitt förfogande men som han fick frånträda när han blev avstängd. I kostnaden ingår städning och byte av lås i bostaden.
Begär skadestånd
Kostnadsberäkningen ingår i det skadeståndsanspråk som kommunen skickat till hyrläkarföretaget Dedicare Doctor AB.
Kommunens primärvårdschef Hans Brandström säger till helagotland.se att han räknar med att skadeståndskravet kommer att regleras nu i sommar utan problem.
- Vi har inte mötts av något motstånd där utan hyrläkarföretaget har ställt upp på det här.
Sjukvårdens sätt att hantera händelsen, och parternas olika grader av ansvar, ska nu utredas av Socialstyrelsen. Händelsen har anmälts av Gotlands kommun enligt Lex Maria, den lag som tvingar ansvarig personal att anmäla misstänkta felbehandlingar.
Ställde villkor
Anmälan, som helagotland.se tagit del av, berättar bland annat hur läkaren konkret gick tillväga för att via sina patienter komma åt de preparat han ville åt för egen del;
Den 7 april 2008 berättar en patient att han sökt läkarhjälp för nack- och skulderbesvär och att läkaren, hyrläkaren på Roma vårdcentral, då ställt som ett villkor för en sjukskrivning att patienten accepterar behandling med recept på två narkotikaklassade preparat som emellertid ska lämnas in till läkaren efter uthämtning på apotek.
I anmälan konstateras ytterligare sex liknande fall.
Vad gäller det rättsliga efterspelet så pågår en polisutredning mot den avstängde läkaren. Den sköts av polisen på Gotland, och gäller brottsmisstankarna bedrägeri, narkotikabrott samt stöld.