I mitten av januari kommer ett amerikanskt företag till Näsuddens vindkraftpark för att installera en särskild kamera och övrig teknik som ska rädda örnar från att dödas av vindkraftverken.
– Det är en intelligent kamera som kan identifiera vad som kommer inom dess synfält. Den följer fågeln och ser vilken kurs den har, sedan skickar den en stoppsignal till vindkraftverket, säger Andreas Wickman vid Gotlands förenade vindkraftsproducenter.
Kameran ser en kilometer i alla riktningar. Det tar mellan 15 och 20 sekunder för vindkraftverket att stanna från att det fått signalen. Tekniken togs ursprungligen fram av det amerikanska försvaret, där den används inom missilförsvar. Målet med att installera systemet på Gotland är att se om den fungerar tillräckligt bra. Ett observationstorn där ornitologer med kikare ska övervaka funktionen är redan byggt. Om allt går vägen ska det vara igång omkring 20 januari.
I dag får föreslagna vindkraftverk ofta nej av tillståndsgivande myndigheter. Att örnbon finns i närheten är ett vanligt skäl till detta.
– Vi vill visa att man kan samköra örnar och vindkraft, säger Andreas Wickman.
Projektet är ett samarbete mellan Energimyndigheten, Region Gotland, Vattenfall och Gotlands vindelproducenter. Vattenfall står för den största delen av finansieringen i projektet som döpts till "Örnkoll". Sensorn som känner igen örnar och stänger av vindkraftverk kostar omkring två miljoner kronor.