Misstankarna stärks mot vd
Misstankarna mot grönsaksföretaget Ryftes vd Yngve Andersson har stärkts, efter att miljöskandalen från förra sommaren i veckan tog en ny vändning.Provsvar visar spår av ytterligare ett giftigt bekämpningsmedel - det totalförbjudna och cancerframkallande preparatet afalon.
Miljöåklagare Ingvar Wennersten.
Foto: Foto: Petra Jonsson/GT-Arkiv
Tre män, däribland Ryftes vd Yngve Andersson, anhölls under ett par dagar misstänkta för miljöbrott.
Förundersökningen pågår fortfarande och i veckan framkom nya uppgifter.
Provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium visar spår av bekämpningsmedlet afalon.
Förbjudet sedan 1990
Preparatet har tidigare använts för att bespruta bland annat potatis, korn och morötter. Men medlet visade sig vara cancerframkallande och kunna påverka fertiliteten hos människor samt ge fosterskador.
Sedan 1990 är preparatet förbjudet i Sverige, enligt Mats Allmyr på Kemikalieinspektionen. Under två år fasades afalon ut innan det 1992 vare sig fick användas eller säljas längre.
I dag kan besprutning med afalon rendera i fängelsestraff.
- Använder man preparat som inte är godkända gör man sig skyldig till otillåten miljöverksamhet. Det kan ge fängelse i upp till två år eller böter. Men då måste man antingen ha gjort det uppsåtligt eller ha varit vårdslös, genom att exempelvis inte ha tagit reda på om medlet får användas. Det säger Catarina Svärd, jurist på Kemikalieinspektionen.
Medger förhör
De nya uppgifterna har lett till att misstankarna mot bolagets vd Yngve Andersson har stärkts. Andersson anhölls på nytt av polisen i torsdags och släpptes först i går efter förhör.
Yngve Andersson medger för GT att han förhörts av polisen igen.
- Ja, jag har pratat med polisen, men alla frågor besvaras av min advokat, säger han.
Tidigare var advokat Richard Ploman utsedd till hans offentliga försvarare, men Andersson har nu vänt sig till stjärnadvokaten Per E Samuelsson för juridisk hjälp. GT sökte i går eftermiddag förgäves Samuelsson för en kommentar.
Medmisstänkt förnekar
Även de två tidigare anställda männen, som också är misstänkta för miljöbrott, har hörts på nytt av polisen.
Advokaten Staffan Fredriksson företräder en av dem, och bekräftar att hans klient har varit på ett polisförhör under torsdagen och ett i går, vilka har berört bekämpningsmedlet afalon.
- Han har berättat vad som har skett och förnekar brott. Min klient har gjort det han har blivit tillsagd. Han menar att man då inte ska behöva vara ansvarig som anställd, säger Fredriksson.
Både polis och åklagare är förtegna kring utvecklingen i fallet. Varken den ansvarige miljöåklagaren Ingvar Wennersten eller Gotlandspolisens miljöutredare Mikael Åslund vill kommentera de nya uppgifterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!