Misstänkt krävs på 7,5 miljoner kronor
Den 55-årige gotlänning som misstänks för grova skattebrott och bokföringsbrott, har anlitat svart arbetskraft i sitt företag. Skatteverket kräver nu att 7,5 miljoner kronor av företagets tillgångar ska säkras av kronofogden.
55-åringen häktades för två veckor sedan tillsammans med fem fastlänningar i en omfattande ekobrottshärva. Två av de misstänkta männen är medlemmar av mc-gänget Hells Angels. Häktningsförhandlingarna hölls i polishuset där alla åhörare kroppsvisterades i jakten på farliga föremål.
Gotlänningens företag har betalat fakturor till två underentreprenörer som vare sig betalat ut några löner eller redovisat någon omsättning i sin verksamhet. Pengarna har istället tagits ut kontant och gått tillbaka till gotlandsföretaget. Tekniken används bland annat för att kunna betala ut löner svart utan att det syns i bokföringen. Skenfakturor har använts för att smita från skatter och avgifter.
Tar ut oredovisade summor
Företrädarna för en av underentreprenörerna dömdes 2004 för medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. I det fallet handlade det om att mannen skrivit ut osanna fakturor i syfte att lura staten på pengar. Underentreprenörerna har varken redovisat någon omsättning eller lämnat in någon deklaration.
- Företag som tar ut stora summor i kontanter samtidigt som de inte redovisar några kostnader för löner, ger en signal om att pengarna bara tagits ut för att lämnas tillbaka till inbetalaren, säger Skatteverket.
Att pengar som kommit in på kontot tagits ut igen inom någon dag och att det är kontanta uttag på jämna belopp, är andra tecken på att företagen sysslar med skumraskaffärer.
Skatteverket säger att underentreprenörerna inte har drivit någon yrkesmässig näringsverksamhet gentemot gotlandsföretaget utan har endast upprättat oriktiga fakturor - oriktiga i den meningen att de inte motsvarar något faktiskt utfört arbete. Fakturorna har endast upprättats för skens skull för att göra det möjligt för gotlandsföretaget att dölja uttagna likvida medel. Dessa har använts till att avlöna egen oredovisad arbetskraft. Dessa uttag är skattemässigt att betrakta som lön.
Gotlandsföretaget ska betala drygt 3 miljoner kronor i mervärdesskatt och 4,5 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter för ett år, om Skatteverket får sin vilja igenom. Det är de pengarna som ska betalningssäkras, vilket också blev länsrättens dom. Summan är ännu en grov uppskattning och kan komma att ändras.
Inga kontanter att säkra
Beslutet togs interimistiskt, vilket innebär att man inte frågade företrädare för bolaget om deras syn på saken. Risken att pengar på banken, inventarier eller annan lös egenom kunde skaffas undan, är stor. Ett snabbt beslut bedömdes som nödvändigt. Nu får företrädarna för gotlandsföretaget tre veckor på sig att komma in med synpunkter.
Under tiden har kronofogden låst så mycket tillgångar som möjligt. Men det blev inte mycket.
- Det fanns inga kontanter vi kunde säkra, säger Pia Norman Wallin på Kronofogdemyndighetens specialindrivningsenhet.
Lös egendom, värd en halv miljon har hittills låsts. Gotlandsföretaget hade en redovisad omsättning på drygt 27,5 miljoner kronor 2003. Cirka 25 personer jobbar i företaget på ön och ytterligare cirka 15 på fastlandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!