Misstänkt narkotikabrottsling får inte byta advokat

En ung man som är häktad misstänkt för narkotikabrott, nekas byte av advokat.

Gotlands tingsrätt nekar en misstänkt att byta advokat. Skälet är att han redan bytt försvarare en gång.

Gotlands tingsrätt nekar en misstänkt att byta advokat. Skälet är att han redan bytt försvarare en gång.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-08-11 15:15

Mannen, som är hemmahörande på fastlandet och är i 20-årsåldern, greps tillsammans med en annan ung man i närheten av Visby hamn i juli. Han sitter häktad sedan dess och har under tiden i häktet redan vid ett tillfälle begärt att få byta försvarare, trots att han själv valt den han ville byta ut. Då godkände Gotlands tingsrätt bytet av försvarare.

Sedan dess har den misstänkte vid ytterligare två tillfällen yrkat på att få byta försvarare, något som tingsrätten avslagit. Nu har han än en gång begärt att få en annan advokat. De skäl han anger till sin begäran är bland annat att han känner sig ”bekväm och trygg” med den önskade försvararen och att han mår dåligt.

undefined
Har man bytt offentlig försvarare en gång krävs synnerliga skäl för att få byta igen. Tingsrätten anser inte att det finns sådana i det här fallet.

Men Gotlands tingsrätt säger återigen nej till ett byte. I protokollet skriver rådmannen: ”Om offentlig försvarare har bytts en gång får ett nytt byte ske bara om det finns synnerliga skäl... Vad XX nu har anfört utgör inte sådana synnerliga skäl. Tingsrätten avslår därför XX förnyade begäran om byte.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!