Att polisen hittade knarket var inte helt slumpmässigt. Djuplundaskogen är ett av de områden där kända brottslingar ibland har setts och det var därför en polispatrull hade med sig en narkotikahund i skogen den där dagen i februari. Hunden markerade att den gjort ett fynd och det visade sig vara ett parti narkotika bestående av tre kilo hasch och nästan ett kilo amfetamin.
Narkotikan byttes ut mot sådant som inte var riktig narkotika och polisen bevakade platsen med en rörelsestyrd kamera. Två män, sedan tidigare väl kända av polisen, fastnade på bild nära narkotikan. Då det även fanns misstankar om att männen sålde narkotika beslutade åklagare Mats Wihlborg att avlyssna deras telefoner för att om möjligt knyta dem till knarkpartiet och till narkotikaförsäljning.
– Det var en kombination, delvis om de kunde lämna uppgifter om det var dem eller någon av dem eller andra personer som hade del i det, dels att det fanns indikationer på att de sålde narkotika, så det var för att få lite styrsel på narkotikaförsäljningen, säger Mats Wihlborg.
Avlyssningen pågick under närmare en månad under våren.
– Så lyssnade vi på dem i mars-april och sedan tyckte vi att nu får det räcka och så plockade vi in dem. Och avlyssning tar ju mycket resurser, säger Mats Wihlborg.
Männen häktades och knarkpartiet skickades för analys till Nationellt forensiskt centrum, NFC. De kunde inte hitta några DNA-spår från männen och inte heller förhören med männen gav någonting. Så här kunde det låta under förhören med en av de misstänkta männen:
Förhörsledaren: ”2023-01-19 påträffas ca 3 kg hasch i ett skogsparti i Djuplunda i Visby. Din inblandning i det?”
Den misstänkta: ”Jag har ingenting med det att göra. Jag vet inte vad ni snackar om.”
Förhörsledaren: ”2023-02-08 påträffas 997g amfetamin i samma skog. Din inblandning i det?”
Den misstänkta: ”Ingen kommentar. Det är onödigt att ni ställer frågor om det. Jag vet inget om det.”
Förhörsledaren: ”Men du har ju varit på platsen?”
Den misstänkta: ”Ingen kommentar.”
I samband med att männen häktades kom en prejudicerande dom från Högsta domstolen som friade en person som försökte hämta ett vapen, som polisen bytt ut mot en attrapp. Eftersom det fanns risk att de misstänkta männen skulle frias på grund av att polisen bytt ut narkotikan, beslutade Mats Wihlborg att männen skulle släppas.
Därefter har utredningen handlat om att bevisa att männen sålt narkotika. Med hjälp av det polisen hört när de har avlyssnat männens samtal både med varandra och med köpare, har de kunnat gripa ett antal köpare precis efter att de fått narkotika av männen. En del av ett samtal mellan en köpare och en av de misstänkta kan låta så här:
Köparen: ”Ta fem blå också” (blå betyder det narkotikaklassade ämnet Alprazolam)
Den misstänkta: ”Fem blå?”
Köparen: ”Jaa”...
Den misstänkta: ”Vi möts vid gamla hemmakväll om tio minuter”
Med hjälp av polisens utredning har åklagare Mats Wihlborg nu kunnat åtala männen för 16 fall av narkotikabrott. De ska ”tillsammans och i samförstånd olovligen innehaft och till annan person” ha överlåtit flera sorters narkotika, i första hand cannabis/cannabisharts, till andra.
Hur stark är bevisningen?
– När man väcker åtal ska man vara övertygad om att det blir en fällande dom eller man ska ha tillräckliga skäl. Det tycker jag att jag har, säger Mats Wihlborg.