Mjölk från Gotland i choklad, fiskbullar och kex
Marabou mjölkchoklad, Abbas fiskbullar och Mariekex från Göteborg.Det är några av många produkter som innehåller mjölkpulver från Gotland.Sju procent av gotlandsmjölken dricks på ön och av resten görs torrmjölk.
- Fiskbullar är bra mat som vi gör med höga krav på råvarorna och varifrån de kommer. Det gäller både fisk och mjölkpulver.
Marabou choklad, med fabrik i Upplands Väsby, ägs numera av företaget Kraft foods. Mjölkchokladen har varit med i produktionen sedan 1919.
Guld Marie är ett storsäljande kex sedan 1888 och som varumärke är Mariekex ett av de äldsta i bevarade i Sverige.
- Mjölkpulver från Gotland har hög kvalitet och gott rykte även utanför Sveriges gränser, säger Göran Nährström som är mejerichef vid Arla på Gotland.
Ett exempel är England där Heinz använder gotländskt mjölkpulver i sina produkter.
Spårbarhet
- Det finns företag som särskilt ber att få köpa mjölkpulver som kommer från Visbymejeriet. Spårbarheten är viktig både för många livsmedelsproducenter och konsumenter. Då är vårt ö-läge till fördel, förklarar mejerichefen.
Göran Nährström konstaterar att det finns en positiv klang i Gotland och gotlandsprodukter. För mjölk hålls ställningarna på en hög nivå.
- I år producerar vi 138 miljoner liter mjölk på Gotland. 93 procent blir torrmjölk och 7 procent dricks på ön, som vanlig mjölk eller ekologisk A-fil. Dessutom producerar Visbymejeriet 3 500 ton smör per år.
GA berättade i fredagstidningen att Gotland har fler kor än människor. På ön finns 62 990 kor och 57 221 personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!