Oro hos bönderna trots högre mjölkpriser

För sjätte månaden i rad så höjer Arla ersättningen som mjölkbönderna får för sin mjölk. Trots mer pengar för sin mjölk, oroar sig bönderna över att ett ökat pris i butikerna kan leda till att andra alternativ väljs.

”Det finns en smärtgräns för konsumenten. Det är jättetufft för folk överallt”, säger mjölkbonden Fredrik Åkerblom.

”Det finns en smärtgräns för konsumenten. Det är jättetufft för folk överallt”, säger mjölkbonden Fredrik Åkerblom.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-07-30 08:02

Den nya höjningen innebär att det så kallade contopriset för konventionell mjölk stiger till 587,9 öre per kilo och priset för ekologisk mjölk blir 649,4 öre per kilo. Det nya priset träder i kraft i augusti.

– Jag är glad över att vi kan höja mjölkpriset till våra ägare, mjölkbönderna, även i augusti. Att ha en stabil livsmedelsproduktion i Sverige är viktigare än någonsin. Vi på Arla gör allt vi kan för att våra ägare ska kunna fortsätta driva sina gårdar, så att konsumenternas behov av svenska basvaror som mjölk, smör, ost, fil och yoghurt kan tillgodoses, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström i ett pressmeddelande.

På grund av världens omständigheter i form av krig och coronaviruset, har många kostnader stuckit iväg för bönderna. Diesel och foder till kossorna är några exempel, och därmed så välkomnar mjölkbönderna den nya höjningen av mjölkpriset.

undefined
Kurvan över mjölkpriset har stigit kraftigt uppåt de senaste månaderna.

– Det är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta att hålla på. Kostnadsläget på allt annat stiger lika mycket, diesel och foder kostar nästan femtiotusen mer i veckan. Höjningen på mjölkpriset hjälper till såklart, säger mjölkbonden från Stenkumla, Fredrik Åkerblom.

Höjningen är även något som motiverar till att producera mer än tidigare. 

– Det är klart att man vill producera så mycket som möjligt nu när priset är bra. Kostnadshöjningen på saker som foder och bränsle är inget nytt så prisökningen på mjölk gör att man kan komma ikapp andra utgifter, säger Fredrik Åkerblom.

Men trots den nya prisökningen så finns det en viss oro kring att den allt högre ersättning som bönderna får, kommer leda till att priset på mejeriprodukter ökar för mycket i butikerna.

– Det finns en smärtgräns för konsumenten. Det är jättetufft för folk överallt, man handlar själv så man ser hur priserna har stigit. Mycket har blivit vansinnigt dyrt, säger Fredrik Åkerblom.

undefined
Stormarknadschefen på Stora Coop i Visby, Markus Wahlgren, har inte märkt av att det ökade priset på lokala mejeriprodukter har minskat försäljningen, tvärtom.

Markus Wahlgren är stormarknadschef på Stora Coop i Visby, och han menar att trots att många mejeriprodukter har stigit i pris, så ligger ännu de lokala priserna inom en rimlig nivå.

– Att priserna har gått upp är ingen hemlighet. Men vi har valt att inte höja de gotländska varorna utefter inköpspriset. Har ett pris till exempel ökat med tio procent i inköpspris så har vi inte ökat det med tio procent i utpris, säger Markus Wahlgren och fortsätter:

– Vi på Coop Gotland tycker det är bra att de lokala bönderna får en högre ersättning i och med att deras kostnader ökar. Vi vill alltid hjälpa de gotländska leverantörerna.

undefined
Fredrik Åkerblom välkomnar mjölkprisets ökning, men är även orolig över att priserna på mejeriprodukterna i butik sticker i väg för mycket.

Markus Wahlgren ser inga bekymmer med att priserna på lokala mejeriprodukter har ökat, då han menar att kvaliteten på produkterna gör det rimligt att det kostar mer.

– Kvalitet ska kosta mer. Jag vet hur bra de lokala bönderna här på Gotland tar vara på sina djur och sina skördar, säger han.

Och när det kommer till just lokala produkter så verkar de höjda priserna inte ha minskat försäljningen.

– Vi säljer mycket, mycket mer lokalproducerade produkter nu än vad vi någonsin har gjort tidigare. Jag tror att många kunder har börjat märka att det här är framtiden. Att de måste börja köpa av de producenter och bönder som finns på Gotland. Att fortsätta köpa och importera matvaror från utlandet, med dessa bränslepriser och skatter som blir, kommer inte vara hållbart i längden, säger Markus Wahlgren.

Därför har priset ökat

Anledningen till den höjda ersättningen till mjölkbönderna beror på deras ökade kostnader de senaste månaderna.

Lantbrukares kostnader för bränsle till frakt, transporter och lantbruksmaskiner har kraftigt ökat i pris.

Höga energipriser har lett till högre kostnader för moderna lantbruksanläggningar, energikrävande odlingar samt fabriker.

En bristande tillgång av spannmål har trissat upp priset även där.

Mineralgödsel har blivit dyrare i och med det högre energipriset. 

Källa: wwf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!