Mobbningen var känd av skolan

Stenkyrka skola får skarp kritik av Skolverket för brister i hur personalen hanterat kränkningarna av en 10-årig elev.-Jag tycker vi hade så mycket bevakning av honom som vi kunde ha, försvarar sig Anne Svensson, skolans rektor.

Gotland2007-10-13 04:00
Trakasserierna pågick hela höstterminen i fjol, och var kända av personalen under större delen av tiden.
Pojkens mamma slog redan i augusti larm om att sonen mobbades av andra barn på skolan.

Skadan svår att reparera
Pojken har slagits i huvudet med böcker och pingisracket, han har knuffats ur gungan och fått utstå okvädningsord och hårda slag i ryggen, berättar mamman i ett brev till Barn- och elevombudsmannen.
-Jag tror att skadan som uppstått är svår att reparera, uppger hon.
Rektorn Anne Svensson berättar att personalen höll särskild uppsikt på den utsatte pojken när den förstod att det inte handlade om en engångsföreteelse.
-Vi skärpte bevakningen och hade alltid två vuxna ute på rasterna.
Personalen höll även samtal med ett par av pojkarna som pekades ut för kränkningarna.

Endast tre lärare
I december ökade 10-åringens frånvaro och skolans personal åkte vid några tillfällen till och med hem och hämtade honom.
-Vi förstod att han kände sig kränkt, men vi upplevde inte att han varit mobbad på det sätt han upplevde det, berättar Anne Svensson.
Hon säger att skolans lilla personalstyrka på endast tre lärare har svårt att hålla uppsikt över närmare 40 elever samtidigt.
Trakasserierna fick pojken att byta skola till vårterminen. Skolverkets Barn- och elevombud kritiserar skolan för att inte ha följt den mobbningsplan som fanns, och för att lämpa över ansvaret att anmäla på eleven.

"Skolan kan alltid göra mer"
Skolan har inte försökt stoppa fortsatta kränkningar, skriver ombudsmannen i sin bedömning. I stället har skolan ställt stora krav på pojken att kontakta vuxna när han känt sig kränkt.
Bristerna leder till att Skolverket kräver Gotlands kommun på 40000 kronor i skadestånd.
Peter Mohlin, skoldirektör, har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön i Gotlands skolor.
-Det är tråkigt när sådant händer och mobbning är inget vi kan godta. Det är jättebeklagligt, skolan kan alltid göra mer, kommenterar han.
Stiftelsen Friends med säte i Stockholm arbetar förebyggande mot mobbning. Vid Friends finns en grupp föreläsare som utbildar elever och skolpersonal i Sverige.

Normer och värderingar
-Mobbning uppstår när en grupp känner sig osäker. Osäkerheten kan komma av att man inte känner till normer och värderingar i gruppen, eller att man inte är bekväm i sin hemmiljö. Har man en trygg grupp uppstår färre mobbningsfall, säger Carl-Fredrik Zetterman, Friends.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om