Mobil kamera - polisens effektiva vapen mot fartsyndare

Polisen på Gotland är bäst i landet på att använda sin mobila fartkamera. Eller i vilket fall flitigast med den. 2020 stod den utplacerad 1240 timmar. "Den hjälper till att sänka medelhastigheten och därmed minska antalet allvarliga olyckor", säger polisen Tomas Hägg.

Den mobila fartkameran används flitigt på Gotland.

Den mobila fartkameran används flitigt på Gotland.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2021-02-03 06:00

Den mobila enheten kom till Gotland 2014 och ses idag som ett viktigt komplement i trafiksäkerhetsarbetet, ett arbete Tomas Hägg beskriver som flexibelt och varierat. När man arbetar med laser, i stället för automatkamerornas radar, uppträder man ibland i reflexväst, ibland dolt i buskagen. "Ögontjänarna" som släpper på gasen bara tillfälligt när de ser en upplysningsskylt om hastighetsövervakning, ska leva med den osäkerheten.

Fast monterade kameror finns på Gotland sedan länge i Roma. Under 2020 kom det också upp åtta nya kameror på länsväg 140, bland annat vid Tofta. Men de flesta hastighetsöverträdelserna, 678 fall, registrerades med hjälp av den mobila fartkameran, jämfört med 589 för de fasta sammantaget.

Bilderna till Kiruna

Hastighetsöverträdelser registrerade i automatkamera utreds hos polisens ATK-sektion (automatisk trafiksäkerhetskontroll) i Kiruna. Bilderna bearbetas manuellt. Passagerarplatsen maskeras. Fordonet och möjliga förare söks i register. Bild på föraren jämförs med pass- eller körkortsfoto. Vid överensstämmelse skickas ett underrättelsedokument med bild och mätdata till den som kört. Kan föraren inte identifieras skickas en förfrågan till fordonets ägare om vem som kört vid den aktuella tidpunkten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!