Mobil tandvård kan bli verklighet

Nästan vartannat landsting har redan provat mobil tandvård. Fördelarna är många, visar nya studier. Fler skolbarn får tandvård, äldreomsorgen sparar pengar och tomrummet efter nedlagda glesbygdskliniker minskas. Nu diskuteras modellen på Gotland.

Gotland2007-03-30 06:00
Folktandvården på Gotland måste spara. Sedan tidigare diskuteras nedläggning av mottagningar på orter med bara en tandläkare. Samordningen skulle innebära fasta kliniker i enbart Visby, Roma, Hemse och Slite.
Nu lyfter tandvårdschef Monica Palmö möjligheterna med mobil tandvård, som ett sätt att nå företrädesvis skolor och äldreboenden.
Mobil tandvård innebär att tandvårdsutrustning körs runt i exempelvis en buss, husvagn eller släpvagn. Antingen har man mottagning i den mobila enheten, eller så upprättas en klinik i tillfälliga lokaler.
Mobil tandvård finns redan på flera håll i landet.

Inget ovanligt
När Folktandvårdskliniken i Furudal i Dalarna tvingades lägga ner 1999, satsade man på en mobil tandvårdsanläggning för skolbarnen i området.
I Lidingö stad får boende på servicehus och sjukhem sedan 2003 tandvård i hemmamiljö.
År 2004 stängde Folktandvården i Sigtuna kommun en mindre klinik och införde mobil tandvård i vissa skolor.
I Göteborg utvärderas just nu vilka miljö- och samhällsekonomiska vinster mobil tandvård ger, då persontransporterna minskar och färre föräldrar måste ta ledigt för att skjutsa sina barn.
I Umeå upprättar Folktandvården veckovisa mottagningar på skolorna och undersöker och behandlar alla elever.

Dyr tid frigörs
I en magisteruppsats* i företagsekonomi vid Mälardalens högskola år 2005, ifrågasattes behovet av enbart stationära tandvårdskliniker i ett allt rörligare samhälle. Flera fördelar med mobil tandvård lyfts fram:
Då fasta och dyrare klinker får färre enkla undersökningar, frigörs mer specialisttid.
Betydligt fler skolbarn får tandvård, eftersom många brukar utebli från kallade kontroller.
Tandvårdsreformens syfte att tandvård inte ska kosta mer än annan vård, blir lättare att uppnå.

Plus och minus
Karolinska institutet i Huddinge gjorde nyss en nationell kartläggning** av mobil tandvård på äldreboenden. 25 av 26 landsting intervjuades; 11 använder eller har använt mobil utrustning.
Positiva omdömen är att mobilvård kan ersätta nedlagda glesbygdskliniker, att man kan utföra tandvård på sängliggande och att äldreboenden slipper avvara personal för eskort till klinik.
Negativt är att ergonomin för tandläkaren är dålig och att det är svårt att hålla de tillfälliga lokalerna sterila.
Fotnot*: "Framtidens folktandvård - servicemedvetenhet ända ut i tänderna", av Lena Quick och Linda Beijer.
Fotnot**: "Uppsökande tandvård med inriktning på äldre i särskilda boendeformer", av Magnus Telning och Staffan Tjälve.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!