Mobilen - ett hämndredskap

Det blir allt vanligare att ungdomar hotar och kränker varandra med hjälp av mobiltelefoner.
Offret gör ofta en polisanmälan - som polisen sedan skriver av.

Gotland2005-10-08 06:00
Under årets första nio månader gjordes 167 anmälningar om olaga hot och 253 gällande ofredande på ön. Enligt polisen på Gotland skedde mellan fem och tio procent av hoten med hjälp av en mobiltelefon.
Det händer att en elev som känner sig påhoppad av en annan elev hämnas genom att skicka ett dödshot via sms.
Strömmen av anmälningar ökar i hela landet, samtidigt som den snabba teknikutvecklingen gör det allt enklare att exempelvis skicka textmeddelanden eller att ta och sprida kränkande foton. Anmälningarna belastar polisen och därmed skattebetalarna, menar Per Sundell, IT-utredare hos polisen.

Få hot utreds
Men hoten bedöms sällan vara så allvarliga att de utreds. En metod att säkra bevis är att granska innehållet i offrets mobiltelefon, men det är inte alltid som anmälaren går med på detta.
- Men när vi vill tappa mobilen på uppgifter backar anmälaren eftersom han själv inte är guds bästa barn. I nio av tio fall visar det sig att han är likadan själv, säger Sundell.
Vuxenvärlden är inte tillräckligt medveten om de risker som följer med telefonernas kapacitet, anser han, och önskar att alla föräldrar tar upp en diskussion med sina barn.

Föräldrarna vet inte
- Jag tror inte att föräldrarna är klara över vad de köpt till sina ungdomar. Det ungarna bär runt på skolgårdarna i dag är mycket avancerad teknik.
De många anmälningarna betyder inte bara extraarbete för polisen utan riskerar även att ställa till problem för de unga genom att olika myndigheter kopplas in, menar polisen.
- Ungdomarna kan tekniken men förstår inte konsekvenserna av vad de håller på med. Givetvis finns det anmälningar som ska utredas, men de riskerar att försvinna i bruset av allt tjafs, säger Sune Jacobsson, informatör vid polisen på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!