I april öppnade Revisorsinspektionen ett ärende kring hur Anita Levander på revisionsbyrån Grant Thornton skött sitt uppdrag som professionell revisor för Moderaterna på Gotland. Det skedde efter en anmälan från gotlandsförbundets förste vice ordförande, Roger Wärn. I fredags fattade Revisorsinspektionen beslutet att tilldela henne en varning, då inspektionen anser att hon åsidosatt sina skyldigheter.
"Det som ligger henne till last är allvarligt, särskilt med beaktande av att hon tillstyrkt fastställande av resultat- och balansräkningar utan att ha grund för det", motiverar inspektionen sitt beslut om en disciplinär åtgärd med stöd av revisorslagen.
Bakgrunden till ärendet är den omfattande förskingring som Moderaterna har utsatts för av en tidigare anställd och där det pågår en förundersökning. Roger Wärn kritiserade i sin anmälan Anita Levanders arbete bland annat utifrån att hon inte begärt ut engagemangsbesked från banken. De kontoutdrag och årsbesked hon tog del av var förfalskade, vilket också framhålls i inspektionens beslut.
Revisorsinspektionen skriver i sitt beslut, som rör bokslutsåren 2016 och 2017, om hur rapporteringen till styrelsen sköttes. Man noterar att Anita Levander har påpekat brister i den ekonomiska förvaltningen; saknade attester, saknade underskrifter, oklarheter om vilka beslut som fattats av Moderaternas styrelse och hur de verkställts. Hon "upplevde det som att styrelsens intresse för hennes synpunkter var lågt". Partiet skulle kalla till ett möte om räkenskaperna för 2016, men det blev inte av. Det borde revisorn inte accepterat och den underlåtenheten gör att hon enligt inspektionen åsidosatte god revisionssed.
Inspektionen tar också upp kontrollen av likvida medel. Hon gjorde stickprovskontroller, men det var enligt Revisorsinspektionen inte tillräckligt, då det fanns en "förhöjd risk" genom att en person ensam hanterade och skötte alla transaktioner och att utbetalningar gjordes utan attesterade underlag.
Anita Levander kommenterar i ett mejl:
– Jag och min arbetsgivare har ännu inte tagit ställning till en eventuell överklagan, men självklart respekterar vi Revisorsinspektionens beslut. Som revisor blir jag förstås besviken då det är mycket viktigt för mig att göra ett bra jobb oavsett omständigheterna.
Revisorsinspektionen kan, i stigande skala ge, en erinran, varning, varning med sanktionsavgift, samt upphäva auktorisation för en revisor. Under 2018 och 2019 fram till november har man beslutat om 12 erinringar, 56 varningar, 3 varningar med sanktionsbeslut och 6 upphävanden.