Modern arkitektur vid Snäck

I september är det byggstart för en första etapp med nio villor byggda som kedjehus på mark ovanför parkeringen vid Snäcks huvudbyggnad. Bygger gör Wisab och inflyttning ska ske nästa sommar.
GA kan i dag visa ritningar och skisser på villorna, som får modern arkitektur. Priset för villan med minsta tomten blir 2,4 miljoner kronor.

Gotland2003-06-20 04:00

De här villorna ska inte förväxlas med de tio lyxvillor ( 3,5-4 miljoner kr styck) som byggbolaget Pluralis ska uppföra och där Lennart Mörkfors, som äger Snäckanläggningen, ligger bakom. Tidigare besked är att den första av dessa villor ska börja byggas i augusti.
GA kan i dag visa skisser på hur villorna ser ut som Wisab ska uppföra, och som alltså byggs på mark ovanför Snäckanläggningens parkering.
­ Jag har slitit mitt hår när det gäller utseendet på husen. Jag har insett att gotlandsstuket inte går att ha. Nu blir det modern arkitektur med inslag av funkis och där husen har lutning på både fram- och baksidan.
Det säger Åkan Olsson, vd för byggföretaget Wisab. Och visst blir husens utformning speciell, inte bara genom lutningen av ett stort perspektivfönster med utsikt över havet. Vad sägs om att ha 4-5 meter i takhöjd i köket? Så är det tänkt genom att ha öppet från golvet på bottenvåningen och upp till taket på andra våning.
<span class=MR>Lutande jättefönster</span>
Alla villorna, som byggs som kedjehus, får havsutsikt. Bland annat genom ett stort perspektivfönster på tio kvadratmeter som lutar snett utåt på andra våning. fönstret finns i det stora rum som kallas för ateljén.
Därifrån har man också utgång till en stor balkong. Andra våning får tre rum, ett stort och sedan alternativt två sovrum eller ett sovrum som också kan bli ett arbetsrum.
Boendeytan hamnar på närmare 130 kvadratmeter. Det blir fem rum och kök, garage och förråd. På bottenvåningen blir det vardagsrum och ett sovrum, samt kök. På framsidan kommer man ut på en altan, på baksidan till en klosterträdgård.
Tomtstorlekarna varierar från dryga 700 kvadratmeter till drygt 2 000. Detta påverkar förstås också priset, som lägst blir 2,4 miljoner kronor. Men vilka är det som har råd och som vill bo så här?
<span class=MR>Flytta till Gotland</span>
­ Den typ av köpare som jag tror att det blir kallar jag för 47+ och där båda har schysta jobb och kanske bara ett barn som fortfarande bor hemma. De har också en villa som de säljer och i stället köper villa med havsutsikt för. Kanske vill man också ha kontor hemma, säger Håkan Olsson.
­ Sedan är det ju nära till flyget, två minuter med bil. Det här är ett attraktivt boende för folk som bor i villa i Mälarregionen. Jag vet många därifrån som vill flytta till Gotland. Men för dem finns bara två alternativ som gäller, sjöutsikt eller boende i innerstan, säger Håkan Olsson.
Försäljningen av villorna ska officiellt starta efter sommaren. Men många har redan hört sig för och byggstart blir det redan i september för inflyttning nästa sommar. Sedan finns tomtmark för ytterligare villor i en senare etapp. Men detta är än så länge ett frågetecken.
<span class=MR>Schaktning i gång</span>
Nu är också schaktningen i full gång för det första huset med femton bostadsrätter som Wisab uppför mellan Snäckviken och bostadsrättsföreningen Snäcks lägenheter. Själva husbygget går i gång efter semester och inflyttning ska ske 1 maj nästa år.
I höst ska också försäljningen av femton bostadsrättslägenheter i nästa hus starta. Totalt ska det bli tre hus med tillsammans 45 lägenheter.
Som GA tidigare berättat så ser det alltså ut som att en mindre stadsdel håller på att ta form vid Snäck. Totalt blir det ganska många boenden när allt finns på plats inom några år.
Med "gamla" Snäcks lägenheter, Wisabs lägenheter och kedjehus samt om tio lyxlägenheter ovanför Snäcks utebassäng blir av, så rör det sig om i storleksordningen 180 hushåll.
Nio villor. Wisab planerar att i en första etapp bygga nio villor i kedjehusform ovanför Snäckanläggningen. Lägsta pris för en villa hamnar på cirka 2,4 miljoner kronor. Skissen är gjord av Brunnberg & Forshed arkitektkontor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om