Angreppen har upptäckts i Näs, Grötlingbo, Vamlingbo och Fide.
Orglar, textilier och bänkar tillhör de inventarier som möglat.
- Lukten i de här kyrkorna är påtaglig, berättar Torsten Gislestam.
Hälsoproblem
Problemet är spritt i hela södra Sverige och på Öland har ett 10-tal kyrkor stängts efter att mögelangreppen blivit allt för omfattande.
- Vi känner ännu inte till omfattningen på Gotland men vi vet att problemet har tilltagit. Möglet är ett hälsoproblem som gör att kyrkorna till slut inte går att använda, säger Tor Broström, lektor i energiteknik vid Högskolan på Gotland.
De senaste åren har sensommaren varit ovanligt varm, vilket gynnar möglet, säger han.
Tor Broström undersöker för närvarande om det går att minska bekymren med hjälp av fuktstyrd uppvärmning. Försök görs i Fårös och Etelhems kyrkor.
När luftfuktigheten ökar i kyrkolokalerna höjs temperaturen automatiskt.
- Det är inte dyrare än vanliga styrsystem, däremot kostar själva uppvärmningen en del. Men det ska ställas mot vad det kostar att mögelsanera, säger Tor Broström.
Södra Gotland
Hittills har angreppen alltså främst hittats på södra Gotland, där kyrkor av sandsten är betydligt vanligare än på övriga delen av ön.
- Det verkar som att sandstenen drar till sig mer fukt som sedan magasineras i stenen, säger Tor Broström.
Samfälligheten Gotlands kyrkor samarbetar med Växjö stift i syfte att utbyta erfarenheter. Pengar har sökts ut statens kassa för kyrkoantikvarisk ersättning.
Torsten Gislestam hoppas att mögelangreppen kan stävjas i tid.
- Det kan bli så att även vi blir tvungna att stänga kyrkor, men jag tror vi har långt dit, säger Torsten Gislestam.
Mögel hot mot kyrkor
De gotländska kyrkorna har genom seklerna utstått krig, bränder och dåligt underhåll. Nu hotas de av-mögel.-Det är ett allvarligt problem, konstaterar en bekymrad Torsten Gislestam, ordförande i kyrkonämnden.
Foto: Tommy Söderlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!