Möjligt att lagra koldioxid utanför Gotland

Det finns förutsättningar att lagra koldioxid i Sverige. Ett område söder om Gotland är bäst lämpat, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU.

På Sleipner-plattformen i Nordsjön pumpas koldioxid ner på havsbotten.

På Sleipner-plattformen i Nordsjön pumpas koldioxid ner på havsbotten.

Foto: Marit Hommedal/TT

Gotland2019-11-08 11:00

Enligt SGU är möjligheterna till att i framtiden lagra koldioxid i Sverige goda, vilket Vetenskapsradion på Sveriges Radio rapporterat om. De två områden som SGU anser har bäst potential är i sydvästra Skåne och i Östersjön söder om Gotland. Störst är chanserna utanför Gotland, eftersom båttrafiken och den täta befolkningen kan bli hinder i Skåne.

– Sandsten måste finnas på minst 800 meters djup och sedan krävs det att det finns en tät berggrund som ligger som ett lock ovanpå. Det är ett ganska stort område i södra Östersjön som har just dessa förutsättningar, säger Mikael Erlström, statsgeolog på SGU.

Att lagra koldioxid till havs är en åtgärd för att minska utsläppen. Man räknar med att den metoden skulle kunna motsvara 20 procent av världens utsläppsminskning. I Norge görs detta i Nordsjön sedan 90-talet, och i nuläget ser det ut som att svensk koldioxid kommer hamna på norsk havsbotten.

Men om viljan finns bland beslutsfattare och industrier skulle undersökningar på Gotland kunna inledas ganska snart.

– Det kostar hundratals miljoner kronor att göra undersökningar till havs. Men skulle man göra undersökningarna på land, på södra Gotland där sandsten finns på mellan 600 till 700 meters djup, spar man mycket pengar, säger Mikael Erlström och fortsätter:

– En pilotanläggning på södra Gotland skulle kunna komma igång inom ett par år. Till havs tar det längre tid eftersom det krävs tillstånd och mycket pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!