Molin är hövding på obestämd tid

Från och med årsskiftet är Peter Molin landshövding på Gotland, om än en tillfällig sådan. ”Vi fortsätter att jobba mot ständig förbättring” säger han.

Foto: Dennis Pettersson

GOTLAND2019-01-06 14:00

När Cecilia Schelin Seidegård på nyårsaftonen avslutade sina nio år som landshövding, togs chefskapet för länsstyrelsen över av Peter Molin.

Hur länge han kommer att ha den posten står dock möjligen skrivit i stjärnorna. I regeringens rullor står dock ännu inte ett ord.

– Arbetet att hitta en efterträdare till Cicci kommer inte att påbörjas innan Sverige har en ny regering på plats, säger han.

Molin tar därmed på obestämd tid klivet från tjänsten som länsråd till ett tjänsteförrättandeskap som landshövding. Samtidigt fyller Kicki Scheller upp hans lämnade plats och blir därmed tf länsråd.

– Jag tar inte över Ciccis alla delar och Kicki tar inte över alla mina. Det jag tar över är den dagliga ledningen för myndigheten, säger han.

Erkänn att du alltid drömt om att få vara landshövding?

– Nej, du, inte alls. Men det är hedrande, det erkänner jag. Att få regeringens förtroende att leda länsstyrelsen på Gotland är stort. Att vara ytterst ansvarig för en verksamhet med duktiga chefer och medarbetare känns både ansvarsfullt och lite pirrigt.

Peter Molin är uppvuxen i Norrköping, kom till Gotland 1977 för att göra värnplikten och blev sedan kvar.

Genom åren har han yrkesmässigt haft en rad tunga poster, bland annat som chef på P 18-regementet, som skoldirektör och alltså sedan 2011 som länsråd.

Under sina 20 år inom det militära, 1994-04, var han en av kungens tolv adjutanter. En månad om året bodde han på Drottningholm och följde dagligen konungen i hälarna.

Privat bor han i Västergarn och kommer så att fortsätta göra. Annars är det boplikt i residenset för den som tar över landshövdingeposten.

– Men det var förstås aldrig aktuellt. Nu får vi dessutom tid att renovera i residenset, det behövs byta stammar bland annat, så på sätt och vis kommer den här luckan lägligt, säger han.

Molin säger att lampan definitivt inte kommer att släckas på myndigheten bara för att den ordinarie stolen står tom en tid. Det krävs att vara up to date, 14 politikområden finns att hantera inom väggarna.

En spännande bredd, som han uttrycker det.

– Det är allt från bygglov till klimatanpassning till miljö- och naturfrågor till utveckling av beredskap och civilt försvar till trafik och frågor om exempelvis hastighetsbegränsning.

Du som kör mellan Västergarn och Visby varje dag, kan du inte fixa 80 hela vägen nu när du blir hövding?

– Tyvärr, där hamnar jag i jäv-situation. Vi följer Trafikverkets riktlinjer, även om det är vi som tar beslutet men jag kan inte besluta i frågor som gäller just Västergarn, ler han.

Däremot har han redan tidigare deltagit i beslut om renovering av gamla hus på Skansen i Stockholm. Så gör länsstyrelserna just för att undgå jäv.

– Många frågor som rör Stockholm kan Stockholm självt inte besluta om, då rycker vi in och ibland tvärt om.

Vilka är de stora frågorna på Gotland nu?

– Utveckling av det civila försvaret samt säkerhetsfrågor har större fokus är tidigare, den fysiska säkerheten såväl som informationssäkerheten.

– Och med tanke på förra årets värme, vattenbrist och bränder behövs en ökande beredskap för att hantera klimatpåverkan, det ligger också i fokus. Just nu kämpar vi också med att få ut olika ersättningar till Gotlands bönder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om