Molle skäller och viftar på svansen som vilken familjehund som helst när någon ringer på dörren. Men han är unik i sitt slag.
Det var för tre år sedan som familjen Albrecht i Visby började fundera på om en hund skulle kunna hjälpa dem och sonen Viggo som har multidiagnoser, bland annat OCD, tvångssyndrom. De flesta har någon gång haft jobbiga tankar och upplevt ett tvång att göra vissa saker. Det kan vara att dubbelkolla om dörren verkligen är låst eller spisen är avstängd. Vid OCD tar tankarna över mycket tid och kan ge ångest.
– Jag pratade bland annat med diabetesföräldrar. Deras alarmerande assistanshund kunde ligga och sova bredvid barnet, men vakna om blodsockret blev för lågt och då gå och väcka föräldrarna, säger Roger Albrecht och berättar om andra alarmerande assistanshundar som med hjälp av sitt extrema doftsinne reagerar strax innan ett barn får epilepsianfall.
Roger kontaktade mängder av människor, bland annat i USA, Frankrike, Storbritannien, men ingenstans fanns en hund som var tränad på OCD och dess doft.
I slutet av 2017 köpte Roger Albrecht en omgång doftprover. Varannan timme under en hel vecka togs ett prov som lades i frysen. När de skickades till Hundhjälpen, en assistanshundleverantör norr om Uppsala, visade sig det otroliga.
– Deras hund kunde urskilja dofter om det varit lätt eller svårt tvång, säger Roger Albrecht.
Han berättar att de var tvungen att köpa en omgång doftprover till för att våga tro på resultatet.
– Hunden markerade med en gång. Då visste vi att det funkade!
Nu började en lång process. Pappa Roger, mamma Linda, storasyster Jonna och nu 14-åriga Viggo, måste bli godkända som familj. Dessutom måste en hund som matchar familjens levnadsvanor hittas. I april 2018 föddes så labradorhanen Molle.
På sensommaren 2019 klarade Molle de avancerade lämplighetstesterna och Molle kom på prov till familjen Albrecht, för att se om han och Viggo klickade, och det gick jättebra.
– Den kärlek som Molle ger är fantastisk, när vi lämnade tillbaka honom till Hundhjälpen för att de skulle påbörja träningen för att han skulle lära sig urskilja dofter från just OCD var det sorgligt, säger Roger Albrecht.
För en dryg månad sedan kom Molle med flyget, för att flytta till Gotland för gott.
– Både jag och Linda har haft hund tidigare, men det här är något helt annat, säger Roger Albrecht och berättar att Molle fortfarande övas för att förfina förmågan att känna den verkliga OCD-doften som han specialtränas på.
På ett sätt är Molle som vilken vanlig familjehund som helst, men en sele med handtag visar att han jobbar som alarmerande assistanshund.
– Han ska lära sig att det är Viggo han ska följa och vara med, säger Linda Albrecht och berättar om signalordet som gör att Molle snabbt går emellan och med hjälp av det handtag han själv räcker över drar loss Viggo från den tvångshandling han fastnat vid.
Molle har också en svart sele med text som talar om att han är assistanshund och att han därmed har rätt att följa med in i till exempel affärer, skolan och i kollektivtrafiken. Han tvättas också med ett speciellt schampo som minskar mängden allergiframkallande ämnen.
Molle kostade 200 000 kronor att köpa. De pengarna fick familjen betala själv.
– Jag ansökte om assistanshund hos Region Gotland, men fick svaret att hjälpmedlet assistanshund inte finns hos dem, säger Roger Albrecht och förklarar att regionen inte ansåg det vara vetenskapligt bevisat att en hund kan tränas på OCD.
Vänner och företagskollegor gjorde en insamling, bland annat arrangerades ett välgörenhetstrav.
– Som motprestation har vi sagt att vi ska hjälpa andra. Molle är världens första i sitt slag, men jag är övertygad om att vi kommer att få se fler såna här hundar i samhället, säger Roger Albrecht.
Han har engagerat sig och bland annat träffat generaldirektören för statliga myndigheten för delaktighet. Målet är att andra ska kunna få assistanshund på recept, vilket han menar skulle spara pengar på dyra mediciner och personliga assistenter.
– OCD är stort i världen, en till två procent har det och det är lika vanligt som till exempel psoriasis, säger Linda Albrecht.
Intresset kring Molle har varit stort nationellt, både från sjukvården, psykiatrin och media.
För Molle innebär familjens särskilda behov vardag, även om hans doftsinne aldrig vilar, och hans förmåga ska ge dem avlastning.
– Det häftiga är att det fungerar, säger Roger Albrecht.