Molly: "Jag har ett bättre liv här"

Många skolelever berättar att de tycker om sina skolor på landsbygden för att de är små. "Allt man kan nöja sig med finns här", säger tredjeklassaren Lovisa Ruth.

Malva Skogkvist Rosenqvist med paraply och Molly Timmann till höger i bild framför Kräklingbo skola.

Malva Skogkvist Rosenqvist med paraply och Molly Timmann till höger i bild framför Kräklingbo skola.

Foto: Linus Ehn

Gotland2020-09-03 17:07

Nyheten om vilka skolor som hotas av nedläggning möttes av blandade reaktioner från personal och elever i de berörda skolorna.

– Min skola är liten och det är ganska mysigt. Jag skulle bli ledsen och arg om den stängdes, för jag tycker om den, säger
Lovisa Ruth, klass 3 i Endre skola.
Vad är bra med din skola?

– Man har en bra skog att leka i, det finns bra kojor i den här skogen. Allt man kan nöja sig med finns här, säger Lovisa Ruth. 

En lärare som inte ville framträda med namn och bild konstaterade:

– Man får avvakta och se hur det här blir. Det är 14 barn i fyran, det är bra ibland, andra gånger hade det varit bra att vara fler. Jag vill inte ge en entydig bild av att det är dåligt eller bra, säger denne.

Projektledaren Kristoffer Strehlnert, som gjort utredningen "Framtidens förskola och grundskola", påpekar att barnen ofta är de som anpassar sig snabbast. Det är inte bara lärare och elever som berörs av slutsatserna, annan skolpersonal kan komma att omplaceras.

Lisbeth Buskas i skolköket på Kräklingbo skola, serverade pastasås med kyckling och basilika med makaroner på torsdagen.

– Jag har jobbat här i 20 år och sett tidigare elever komma tillbaka med egna barn som vuxna. Vi kunde ha 100 elever här, men idag har vi 36. Vi har allt utom en gymnastiksal, men visst går mycket tid åt när de ska åka till Roma för att ha idrott. Vissa elever passar bättre i små skolor som den här, säger Lisbeth Buskas.

I matsalen i Kräklingbo skola satt Molly Timmann med sina nya kompisar i fjärde klass.

– Jag bytte hit efter jullovet i trean. Det är lättare att lärarna ser mig så att jag kan få hjälp. Det är lättare att få kompisar och mindre att tänka på.

I den större skolan i Stockholm, där hon gick innan familjen flyttade till Gotland, var det annorlunda.

– Jag har ett bättre liv här, säger Molly. 

Mikael Günther, också han i fjärde klass, trivs bra på Kräklingbo skola. 

– Allt går snabbt här. När man behöver hjälp, alltså, säger han.

Endre, Vänge och Kräklingbo skolor ingår i Roma skolområde och har samma rektor. 

– Än så länge är det bara ett förslag. Den här utredningen är grundligt gjord och syftar mot en tid längre fram. I dag har vi en god behörighet bland våra lärare, men stora pensionsavgångar väntar och mitt uppdrag är att säkra att vi har behöriga lärare i klassrummet också i framtiden, säger Jennie Nilsson, rektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!