Mona lär världen att fimpa
Sjuksköterskan Mona Wahlgren i Visby har varit i Yokohama i Japan.Där pratade hon om sin hjärtefråga tobaksprevention. Eller mer rakt på sak: att få rökare att själva inse att de skall bli ickerökare.
- Den här resan var något väldigt stort för mig i min yrkesutövning, säger Mona Wahlgren.
- Ju längre ut vi kan nå internationellt desto större gehör får vi. Sverige är faktiskt enda land som nått målet, det vill säga uppnått så pass många rökfria människor.
Föreläste om Gotland
Där på det stora världsmötet för sjuksköterskor höll Mona Wahlgren föreläsning om hur hon byggt upp projektet och nätverket för att gemensamt arbeta med tobaksfrågor på Gotland.
Förutom att Mona Wahlgren, som är ordförande i Riksföreningen sjuksköterskor mot tobak, talade om Gotlandsprojektet,så berättade Ann Post, och Lena Lundh, båda Stockholm, om förbundets verksamhet.
- Vi fick bra respons, säger Mona Wahlgren.
- En sjuksköterska från Thailand ville dra igång samarbete med oss och även en annan, från Hongkong, ville att vi skulle ha nästa symposium i samband med kongress i Kapstaden om två år.
I drygt ett år har resan och föreläsningarna förberetts. Pingstafton bar det av. Efter tretton timmars flygresa kom de svenska sjuksköterskorna till Tokyo och efter några dagar for de vidare med tåg till Yokohama. I drygt en vecka var de iväg.
- Under förberedelserna kom vi fram till att basen för föreläsningarna skulle vara prevention mot den alltid pågående tobaksepidemien i världen, säger Mona. Något vi inte tänker på som epidemi. Vi gjorde det till en sak att föra ut bland all världens sjuksköterskor, att försöka stoppa denna epidemi, föra budskapet vidare till sjuksköterskor, på sjukhus, i primärvården, i patientsamtal, i allt.
Hon nämner också hur viktigt det är att Riksföreningen numera fått in tobakspreventionen som en bit av sjuksköterskornas utbildning i Sverige.
Nätmaskorna sprids i världen
Monas anspråkslösa start för tretton år sen, då hon börja bläddra i telefonkatalogen för att hitta kontakter i gotländska samhället. Den starten ledde henne till nationella och numera internationella kontakter. På Gotland finns cirka 100 personer i nätverket tobaksprevention. Nu går nätmaskorna vidare ut i världen. Allt för att hejda sjukdomar som har med rökning att göra, genom samtal med människor få dem att inse att bli ickerökare för sitt eget bästa.
Fakta/Startades för 15 år sedan
Yrkesförbunden mot tobak startade 1992. Först ut var läkarna och därefter kom tandläkare, sjuksköterskor, lärare, apotekspersonal, och psykologer.
Källa: Mona Wahlgren.
Källa: Mona Wahlgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!