Montessori letar efter större lokaler i Visby Fakta/Montessoripedagogiken
Montessori vill starta en högstadieskola i Visby. Ansökan ska vara inlämnad senast 1 april nästa år och förväntad skolstart blir höstterminen 2005.Jag tror inte att det är några problem att få tillstånd.Det säger rektor Tina Örnberg, som konstaterar att intresset för friskolor blir allt större.
att barn under olika mognadsstadier är speciellt mottagliga för olika slags kunskap.
frihet att välja aktivitet och möjlighet att arbeta i grupp eller ostört i egen takt.
praktiska, intellektuella och sinnestränande övningar.
att barnen tar del av ansvaret för att täcka in alla ämnesområden på terminens kursplan.
Montessoripedagogiken etablerade sig på ön 1988, då i form av en förskola i Visby innerstad. För sju år sedan startade också Gotland Montessori friskola på Gråbo, där man idag har 33 barn fördelade på två låg- och mellanstadieklasser.
Målet är att klasserna med tiden ska bli dubbelt så många. Förskolan vill dessutom öppna en småbarnsavdelning, vilket kan innebära att förskolebarnen blir fler än dagens 22. Nu planerar man för en egen högstadieskola.
Vi har bestämt att vi ska göra det. Vad jag undersöker nu är all administration inför ansökan och tillstånd. Eftersom vi redan har startat en skola så kanske vi inte behöver fylla i allting, säger skolans rektor Tina Örnberg.
Ansökan ska vara Skolverket tillhanda senast den 1 april 2004.
Tanken är att de barn som nu går i femman ska kunna fortsätta i samma pedagogik även upp i högstadiet. Det innebär start för den eventuellt nya skolan till höstterminen 2005.
<span class=MR>Brist på utbildade lärare</span>
Planerna har funnits länge, berättar Örnberg, men förverkligandet har dragit ut på tiden. En anledning är bristen på Montessoriutbildade lärare. Här på Gotland har man haft två sökande de sex senaste åren. Därför satsar man nu på behöriga lärare som sedan vidareutbildas.
Vi vill ha Montessoriutbildad personal på låg- och mellanstadiet innan vi höjer ribban. År 2005 har vi förhoppningsvis två färdigutbildade och en som är halvvägs.
Då är förhoppningen dessutom att båda Montessoriorganisationernas för- och friskolor ska samlas på ett och samma ställe. Enligt Örnberg behöver man 800 kvadratmeter och närhet till slöjd- och idrottslokaler.
Tanken är att de ska inrymma maximalt 100 skolbarn fördelat på fem klasser och 60 förskolebarn. I Visby blir det definitivt, men var vet man inte i dagsläget. Sökning pågår, konstaterar Örnberg. Ett par olika lokaler har undersökts men lagts åt sidan. Nu funderar man dessutom på att köpa en egen tomt och bygga själva.
Ett alternativ kan vara ett befintligt kommunalt skolområde.
Kanske det minskande elevantalet kan frigöra en skola, eller så kanske vi kan hyra in oss på en del av en skola. Vi har aldrig tänkt bli särskilt stora och vi vill vara en enhet, som kan samordna exempelvis öppning, stängning och semester.
Örnberg säger att man kan tänka sig att ta in barn utifrån, men "helst inte".
Jag tycker att vi förbereder eleverna för de friare studierna på gymnasie- och högskolenivå och många gånger har barn från kommunal skola inskolningsproblem och behöver pushas lite extra innan man känner att de är hemma.
Rektor. "Det finns alltid människor som söker sig till friskolor, särskilt när kvaliteten i de kommunala skolorna sjunker." Nu planerar friskolan Montessoris rektor Tina Örnberg för etableringen av en högstadieskola med samma pedagogik som de befintliga för- och friskolorna har.Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!