Mörka siffran: Rådjursolyckorna i snön närmar sig 100

Inte en dag sedan snön föll över ön har varit fri från olyckor. Som mest krockade 13 bilister på ett och samma dygn med rådjur. "Lyft blicken", varnar rådjurskännaren Linus Olsson.

Rådjur söker sig sedan snön kom ut på öns vägar. Antalet olyckor har ökat markant.

Rådjur söker sig sedan snön kom ut på öns vägar. Antalet olyckor har ökat markant.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Gotland2023-12-07 17:10

Snö i öns skogar är orsaken till den kraftiga ökning av antalet olyckor som skett den senaste tiden. Rådjuren lockas upp på vägarna. Det visar statistiken som Helagotland begärt ut från polisen. 

undefined
Polisen rapporterar om drygt fem olyckor per dag, sedan den första snön föll över ön.

Sedan den första snön föll över ön den 20 november har inte ett enda dygn gått fritt från påkörda rådjur och kollisioner med bilar. 

– Det såg bra ut, med kanske 100 färre olyckor än i fjol, men så såg jag första snöflingan komma hemma, säger Linus Larsson, viltvårdare på Svenska Jägareförbundet och eftersöksjägare på Gotland, och berättar att det därefter bara dröjde en halvtimme innan första samtalet kom från polisen:

– Det började samma natt det blev vitt, säger han.

undefined
Rådjur söker sig sedan snön kom ut på öns vägar. Antalet olyckor har ökat markant.

Värst hittills var i lördags den 2 december, då hela 13 kollisioner mellan bilister och rådjur skedde runt om på ön. En av dem var linjebuss 11 som i höjd med Folingbo körde på ett djur, där eftersöksjägare larmades.

– Det har varit tufft, dag och natt. Mellan klockan 02 och 05 har jag haft att göra. Det har varit full rulle. I natt har jag varit ute på ett eftersök, och har hämtat två andra rådjur nu på dagen, säger Linus Olsson vid lunchtid på torsdagen. 

Nattens kollision skedde mellan ett rådjur och en personbil med hästtransport som inte hann bromsa i det hala väglaget.

undefined
Eftersöksjägare Linus Olsson har haft fullt upp sedan bilden togs, innan snön föll. I stort sett varje natt har han väckts av samtal från polisen.

Sedan den 20 november har snittet legat på strax över fem påkörda rådjur per dygn på öns vägar. Till och med i tisdags hade 84 kollisioner skett. Under onsdagen krockade ytterligare fyra bilister med rådjur – varav tre inom en kvart. Fyra ytterligare kollisioner skedde på torsdagsmorgonen runt om på ön. De flesta olyckorna sker gryning och skymning, och när många är på väg till och från jobbet.

– Man måste hålla hastighet efter väglag och före. När man kommer in i skogspartier och områden med dungar kan man gärna lätta på gasen och titta ut mot skogsbrynen, säger Linus Larsson.

undefined
Varning för rådjur med skyltar kan bara påminna trafikanter om faran, lätta på gasen måste man göra själv.

Han konstaterar samtidigt att många av olyckorna skett på vägar, i partier med öppna åkrar och till synes god sikt. Där, menar han, krävs att man lyfter blicken och kalkylerar med att ett rådjur faktiskt kan komma utspringande. 

Om inte hastighet och uppmärksamhet blir bättre riskerar den fortsatta vintern att bli olycksdrabbad. 

– Man måste hålla blicken långt fram på vägen, så att man har ett brett synfält 100 meter framåt, säger Linus Larsson.

undefined
Att märka ut platsen är viktigt, och att alltid omgående ringa 112 och rapportera olyckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!