Mörkt år för lantbruket

2011 ser ut att bli ett mörkt år inom jordbruket, såväl i Sverige som på Gotland. Hittills i hela landet har tio personer omkommit inom denna den farligaste av branscher i Sverige, varav två på Gotland.Samtidigt konstaterar Arbetsmiljöverket att sju av tio jordbruk behöver bli bättre på att hantera risker.

Gotland2011-08-23 04:00

För några veckor sedan stångades en man på södra Gotland till döds av en tjur i en hage, och i helgen omkom en fyraårig pojke i en traktorolycka.


Farligaste bransch
I hela landet har, enligt Arbetsmiljöverket, hittills tio personer omkommit i olyckor inom svenskt lantbruk, vilket gör att 2011 tycks bli ett ovanligt olycksdrabbat år för den bransch som är Sveriges farligaste sett till just antalet dödsfall och skador. Vid samma tid i fjol hade blott en person förolyckats i branschen.

- Under 2009 och 2010 har vi haft en liten minskning i antalet dödsolyckor, men nu ser vi med oro på att antalet verkar sticka iväg för 2011, konstaterar en bekymrad Håkan Rosengren, samordnare för jordbrukstillsynen inom Arbetsmiljöverket, dit alla olyckor som leder till skador eller kan leda till skador ska anmälas.

Samtidigt konstaterar han att det finns ett kraftigt mörkertal. LRF tror att blott tio procent av alla olyckor verkligen rapporteras.

I snitt omkommer årligen cirka 15 personer inom svenskt jordbruk, varav flera barn eller ungdomar. Samtidigt skadas närmare 3 000 personer. För Gotlands del innebär det inget eller något enstaka dödsfall per år.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har satt upp ett nationellt mål om att halvera antalet olyckor till år 2013. För att nå målet inleddes 2007 projektet "Säkert bondförnuft", en informationskampanj för att sätta fokus på säkerhet inom jordbruket.

Totalt i landet har 160 handledare utbildats, för att i sin tur utbilda lantbrukare ute på respektive gård. På Gotland finns en handfull handledare inom projektet.


Flera yrkeskategorier
Framför allt är det arbete med stora maskiner samt med djur som orsakar allvarliga skador. Och i takt med att jordbruken växer och kraven på lönsamhet ökar, ökar också ensamarbetena och stressen - vilket ökar riskerna.

Det är dock inte bara lantbrukarna själva som befinner sig i farozonen. Även yrkeskategorier som veterinärer och djurtransportörer lever farligt.

- Visst händer det saker; man får sig snytingar och smällar ibland, en del blåmärken och knäckta revben. Själv har jag klarat mig från allvarligare skador, säger Michael Jacobsson som driver firman Mickes djurtransporter på Gotland.

Han betonar vikten av de hjälpmedel som hela tiden utvecklas, exempelvis grindar vid hanteringen av nöt, men tror inte att olyckor inom jordbruket helt går att undvika.

- Man får nog leva med vissa risker i den här branschen, annars får man ingenting gjort, säger Michael Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om