Morötter utvecklade "torpet" till ett mångmiljonför etag
Widegrens gård i Atlingbo är ett bevis på hur ett "torp" kan utvecklas om man satsar på rätt sak i rätt tid. I morgon får bröderna Dan och Olof Widegren pris och det är ett pris som kan kopplas till att deras föräldrar någon gång på 60-talet satsade på odling av morötter. Av den satsningen blev det ett företag med flera anställda och året-runt- jobb för ägare och anställda. Bröderna Widegren har utvecklat sitt lantbruksföretag på ett föredömligt sätt, tycker Swedbank, vars stipendium bröderna skall få.
Satsningen utvecklades och blev till ett företag baserat på morötter och mer eller mindre så föddes bröderna in i detta företag. De har aldrig känt sig tvingade att jobba vidare med morötterna, men när föräldrarna frågade i början av 80-talet om sönerna tänkte engagera sig och svaret blev ja så satsade föräldrarna på en rätt stor utbyggnad.
2 500 ton
Skall man kortfattat beskriva företaget i dag kan man säga att här jobbar åtta personer med ägarna inräknat och att här levereras 2 0002 500 ton morötter årligen till allra största delen till fastlandet. Det är tio procent av Gotlands morotsproduktion som går genom lager och sorterings- och paketeringsmaskiner här varje år. Eftersom moroten är den produkt som Gotand verkligen är stort på så blir det betydande volymer. Årsomsättningen det senaste räkenskapsåret var 11 miljoner kronor och vinsten 1,2 miljoner.
Stockholmsområdet betraktas som närmarknad och huvudsaklig mottagare av leveranserna är Coop. Dagligen lastas en bil med morötter vid Widegrens.
Liggande rensare
Åtta personer är således sysselsatta i packeriet där verksamheten pågår från slutet av juli till maj/juni påföljande år. Under växtsäsongen har man behov av ogräsrensare och där har det visat sig att det faktiskt är lätt att hitta ungdomar som vill ställa upp. Eller ligga ner rättare sagt, eftersom de sköter jobbet liggande på ett ekipage som dras fram över fältet av en traktor.
- Det som är märkbart just i år är att vi faktiskt kommer att ha en större andel ekologiskt odlade än konventionella, säger Dan.
Det är första gången det är övervikt för ekomorötterna, men långsiktigt är målet är att hela skörden r skall vara ekologisk.
Vegetarisk pastasås
Annars ser bröderna inte några stora förändringar av verksamheten när de försöker blicka in i framtiden. Det som kan tänkas komma är någon form av förädling av morötterna. Man har talat om att göra stavar av roten exempelvis, men den biten har Widegrens inte satsat på.
Däremot är de med i ett projekt som gäller tillverkningen av vegetarisk pastasås där man riktar in si g mot storkök. Där har man börjat så smått, har hittat kunder och ser en framtid.
Annars är det lugnt just nu. Så här års behöver man inte tänka på den svåraste biten av det hela, väderberoendet under odlingssäsongen. Det vanliga är att man väntar på regn under sommaren och fasar för regn under hösten. Men nu är skörden avklarad och alla morötterna i kylhus och då känns det lugnare. Väderrapporterna är inte alls lika spännande nu som tidigare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!